VIDEO Atacurile vizând ținte petroliere în EAU și Arabia Saudită amenință oferta mondială de țiței, afirmă Riadul

VIDEO Atacurile vizând ținte petroliere în EAU și Arabia Saudită amenință oferta mondială de țiței, afirmă Riadul
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2019

Guvernul saudit consideră că recentele atacuri vizând nave - dar și instalații petroliere - amenință nu doar regatul, ”ci și securitatea aprovizionărilor cu țiței și economia mondială”, se arată într-un comunicat publicat miercuri, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Atacuri cu drone revendicate de către rebeli huthi din Yemenul vecin au condus la închiderea unui oleoduct major marți, în Arabia Saudită, ceea ce a amplificat cu un nivel tensiunile la Golful Persic, la câteva zile după misteriosul sabotaj al patru nave în apropiere de Emiratele Arabe Unite (EAU), scrie News.ro.

Însă piețele petroliere rămân ”calme”, iar oferta mondială nu este perturbată, și-a exprimat miercuri satisfacția Agenția Internațională a Energiei (AIE).

ULTIMA ORĂ Surpriză de la Statistică. Creșterea economică a accelerat la 5% în trimestrul 1 din 2019, peste estimările analiștilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Surpriză de la Statistică. Creșterea economică a accelerat la 5% în trimestrul 1 din 2019, peste estimările analiștilor

Guvernu saudit - care s-a reunit marți seara târziu la Jeddah (vest), sub conducerea regelui Salman - a subliniat ”importanța de a înfrunta entități teroriste care comit asemenea fapte, și anume membri ai unor miliții huthi susținuți de Iran”, a anunțat într-un comunicat ministrul Presei Turki Al-Shabanah.

Ministrul a anunțat că membrii cabinetului au reiterat denunțarea de către regat a ”acțiunilor subversive” care au vizat duminică patru nave comerciale civile - între care două sunt saudite, una norvegiană și un cargobot din EAU - la intrarea în Golful Persic.

Acest lucru ”constituie o amenințare flagrantă la adresa securității traficului maritim” și are ”consecințe negative asupra păcii și securității regionale și internaționale”, a adăugat el.

Al-Shabanah a evocat totodată ”responsabilitatea comună a comunității internațioale în apărarea securității navigației maritime și securității petrolierelor, în vederea evitării impactului negativ” pe piețele energiei și a riscurilor la adresa economiei mondiale.

Principala rivală a Iranului în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, susținută de EAU, intervine militar în Yemen din 2015 cu scopul de a ajuta forțele guvernamentale împotriva rebelilor huthi, care dețin controlul asupra unor regiuni vaste în vestul și nordul țării, inclusiv asupra capitalei yemenite Sanaa.

Huthi au revendicat marți un atac cu drone în regiunea Riadului, unde au fost vizate stații de pompare, antrenând un incendiu și pagube care au determinat gigantul petrolier Aramco să oprească ”temporar” operațiunile la un mare oleoduct care leagă estul de vestul regatului.

Autoritățile s-au grăbit să sublinieze că producția și exporturile nu sunt afectate, însă, miercuri, ele nu au anunțat reluarea operațiunilor oleoductului.

În Yemen, unul dintre liderii rebeli, Mohammed Ali al-Houthi, a declarat miercuri, pe Twitter, că ceea ce reclamă insurgenții ”și poporul yemenit” nu este ”imposibil” de îndeplinit: ”ridicarea blocadei” aeriene, maritime și terestre impuse de către Riad și aliații săi.

CINCI ȚĂRI ANCHETEAZĂ

Nicio informație nu a fost divulgată, pentru moment, cu privire la ancheta anunțată de către Abu Dhabi în urma ”actelor de sabotaj” care au vizat patru nave în largul emiratului Fujairah, unul dintre cele șapte din cadrul federației EAU.

Un reprezentant EAU a declarat marți seara pentru AFP că experți americani, francezi, norvegieni și saudiți participă la anchetă.

Acest oficial, care a vorbit sub protecția anonimatului, nu a precizat numărul anchetatorilor.

Acțiunile din largul EAU și din Arabia Saudită au amplificat tensiunile la Golful Persic, în contextul în care un război psihologic continuă între Statele Unite și Iran.

În pofida unei recente consolidări militare, șeful diplomației americane Mike Pompeo a respins marți orice voință de conflict armat cu Iranul.

”În mod fundamental, noi nu căutăm un război cu Iranul”, a declarat Pompeo.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, la rândul său, marți, că ”nu va fi un război” cu Statele Unite.

”Nici noi și nici ei nu căutăm războiul. Ei știu că nu ar fi în interesul lor”, a declarat Khamenei.

În pofida acestor tensiuni geopolitice la Golful Persic, ”nu există o perturbare a furnizării de petrol, iar cursurile evoluează puțin”, notează AIE în raportul său lunar cu privire la petrol. ”Piețele rămân calme”.

”În pofida acestui context deopolitic dificil șialtor probleme cu privire la ofertă, cursurile principale au evoluat puțin de o lună, stabilindu-se imediat deasupra a 70 de dolari barilul Brent”, subliniază AIE.

În vederea ”continuării asigurării stabilității pieței”, agenția, cu sediul la Paris, a anunțatt că contează pe bunăvoința anumitor țări producătoare, precum Arabia Saudită, în vederea alimentării pieței și înlocuirii treptate a țițelului iranian, care nu vor mai putea fi exportați din cauza sancțiunilor americane consolidate recent.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
arabia saudita
emiratele arabe unite