VIDEO Cel mai mare reactor nuclear din Europa a fost pus în funcțiune. A durat 18 ani

VIDEO Cel mai mare reactor nuclear din Europa a fost pus în funcțiune. A durat 18 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2023

Finlanda a pus în funcțiune reactorul nuclear Olkiluoto 3, cel mai mare din Europa, a cărui construcție a durat nu mai puțin de 18 ani, mărind securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a oprit livrările de gaze și energie electrică, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranță, iar știrile despre lansarea OL3 vin în momentul în care Germania a oprit sâmbătă ultimele trei reactoare ale sale care mai erau în funcție, în timp ce Suedia, Franța, Marea Britanie și alte țări plănuiesc noi proiecte de energie nucleară, arată news.ro.

SURPRIZĂ OMV va avea un nou șef. Implicații pentru Petrom și Neptun Deep CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ OMV va avea un nou șef. Implicații pentru Petrom și Neptun Deep

Operatorul OL3 Teollisuuden Voima (TVO), care este deținut de compania finlandeză Fortum și un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că unitatea este de așteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia si Norvegia.

Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda în mai bine de patru decenii și prima din Europa în ultimii 16 ani, a început în 2005.

Centrala trebuia inițial să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.

FOTO Pe unde va intra în Marea Neagră cablul submarin energetic Georgia-România CITEȘTE ȘI FOTO Pe unde va intra în Marea Neagră cablul submarin energetic Georgia-România

OL3 a furnizat pentru prima dată producția sa de testare rețelei electrice naționale a Finlandei în martie anul trecut și era de așteptat la momentul respectiv să înceapă producția obișnuită patru luni mai târziu, dar a suferit în schimb o serie de defecțiuni și întreruperi a căror remediere a avut nevoie de mai multe luni de zile.

Ca urmare a lansării, analiștii au spus că Finlanda, singura țară nordică cu un deficit mare de energie, se poate aștepta la costuri mai mici ale energiei electrice.

Exporturile de energie ale Rusiei către Finlanda au fost oprite în luna mai a anului trecut, când compania rusă de utilități Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecință a lărgirii disensiunilor dintre Moscova și Europa din cauza războiului din Ucraina.

La scurt timp, grupul rus Gazprom a oprit la rândul său livrările de gaze naturale către Finlanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclear
centrala