National Grid, operatorul de transport și sistem al rețelei electrice de înaltă tensiune din Anglia și Țara Galilor, a contractat nu mai puțin de 9 (nouă) agenții majore de PR, comunicare și strategie, în esență pentru a-i convinge pe locuitorii din zonele rurale neindustrializate să accepte extinderea rețelei, prin construirea de noi stâlpi, stații și posturi de transformare în peisaje ″virgine″, infrastructură necesară racordării la rețea a unui volum masiv de noi capacități de producție și stocare de energie regenerabilă, pentru atingerea țintelor de decarbonare energetică ale Marii Britanii.
Agențiile care au încheiat contracte cu National Grid sunt Aecom, Arup, Camargue, Cavendish, Copper, Grasshopper, Grayling, JBP și Lexington.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Campania de comunicare, care va promova planul de dezvoltare a rețelei electrice elaborat de National Grid, intitulat ″The Great Grid Upgrade″, se va derula în perioada 2024-2027. Operatorul de transport și sistem nu a precizat câți bani le va plăti firmelor.
Planul include 17 proiecte majore de infrastructură și are un necesar total de investiții estimat la 16 miliarde de lire sterline.
″<The Great Grid Upgrade> va livra dezvoltările de rețea necesare racordării de noi unități de producție de energie regenerabilă, în special parcuri eoliene offshore. Recunoaștem că proiectele noastre de dezvoltare pot avea un impact asupra comunităților locale și ne angajăm să ne consultăm cu localnicii, cu reprezentanții lor și cu părțile implicate prevăzute de legislație, în toate etapele de planificare și construcție″, a declarat directorul adjunct pentru Afaceri Externe și Infrastructură Strategică al National Grid, Tom McGarry.
Presa britanică a relatat că numeroase consilii locale și structuri de organizare comunitară din Anglia și Țara Galilor se opun în mod radical construirii de infrastructură energetică de rețea în mediul rural. Unele pun drept condiție pentru a accepta noi stâlpi, cabluri și stații în ″curtea″ lor plata de despăgubiri pentru comunități de ordinul a sute de milioane de lire sterline.
Sursă foto: captură video Sky News
″Acești stâlpi vor întina peisajul, vor strica priveliștile și vor distruge turismul. Acești monoliți oribili aparțin unei ere industriale apuse. Nu îi vom accepta. Fără îndoială va fi o luptă″, a declarat Colin Davie, membru al Consiliului comitatului Lincolnshire, citat de The Guardian.
O campanie derulată împotriva unui proiect National Grid de extindere a rețelei de transport pe o distanță de 160 de kilometri în Norfolk, Suffolk și Essex, cu construirea de stâlpi de 50 de metri, a beneficiat de participarea în prim plan a marelui actor Ralph Fiennes, în cadrul unui clip promoțional, astfel că grija operatorului pentru demararea unei contra-campanii de comunicare apare ca logică.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Bucureștiul pregătește deschiderea unui nou bulevard, cu arbori plantați chiar în decembrie. "Dar, din păcate, lucrarea se va gâtui. Nci măcar atâta lucru nu se obosesc să facă, în stilul caracteristic!"
Cei de la National Grid spun, în replică, că rețeaua națională de transport, construită acum mulți ani pentru nevoile unui sistem energetic care se baza pe termocentrale pe cărbune, trebuie modernizată și retehnologizată pentru a integra tot mai multă producție din surse regenerabile. Programul de guvernare al laburiștilor prevede ″electrificarea economiei″ și ″simplificarea″ investițiilor în infrastructură energetică.
Noul Executiv de la Londra a abrogat recent o interdicție de facto, introdusă în 2015, privind construirea de noi parcuri eoliene onshore în Anglia și a aprobat construirea a trei centrale solare masive în estul țării.
″Nu vom accepta să nu putem să construim capacitățile de producție de energie curată de care avem nevoie″, a declarat secretarul pentru Energie, Ed Miliband, într-un discurs susținut de curând în Camera Comunelor.