VIDEO Raed Arafat: Stingerea incendiului de la sonda de gaze a Serinus Energy din Satu Mare ar putea dura și 2 luni

VIDEO Raed Arafat: Stingerea incendiului de la sonda de gaze a Serinus Energy din Satu Mare ar putea dura și 2 luni

Sursă foto: YouTube

Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2017

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Raed Arafat a anunțat, miercuri, că intervenția de stingere a incendiului de la sonda de gaze a Serinus Energy de la Moftinu Mare din Satu Mare ar putea dura între două săptămâni și două luni, precizând că nu există risc pentru populație, transmite News.ro. El a mai afirmat că multe din lucrurile făcute de pompieri au fost în premieră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raed Arafat a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Satu Mare, că între viteza de a rezolva incendiul izbucnit la sonda de gaz din zona localității Moftinu Mare și siguranță trebuie găsit un echilibru.

“Între viteza mare de a rezolva problema și siguranță, noi trebuie să găsim o balanță. Nu trebuie să mergem cu viteză mare, adică să-l sistăm, să se rezolve niște lucruri pe seama siguranței, în același timp nici nu vrem să se lungească mult”, a afirmat secretarul de stat în MAI. El a spus că unele lucruri realizate de reprezentanții ISU acolo au fost în premieră.

Peste 78.000 de români au petrecut Crăciunul în țară, alții au plecat spre stațiuni exotice. Cât au cheltuit CITEȘTE ȘI Peste 78.000 de români au petrecut Crăciunul în țară, alții au plecat spre stațiuni exotice. Cât au cheltuit

“Au făcut o muncă impresionantă pentru a permite intervențiile în siguranță. Lucrurile realizate de colegii de la ISU unele sunt în premieră, nu s-au mai făcut altădată, echipamentele achiziționate recent au jucat un rol, dar și oamenii au jucat un rol major aici”, a menționat Arafat. El a precizat că nu știe cât va dura până când va fi rezolvată situația, experții avansând o perioadă cuprinsă între două săptămâni și două luni.

La fața locului a venit, pentru a gestiona incidentul la solicitarea Serinus Energy, o echipă a firmei canadiene SafetyBoss, specializată în operațiuni de control la sonde și care are în palmares stingerea celor mai multe puțuri petroliere incendiate de trupele regimul irakian al lui Saddam Hussein în Kuweit la finalul războiului din Golf din 1991. Cei de la SafetyBoss au postat și o filmare realizată la sonda de la Moftinu Mare.

“Am avut discuții și cu experții. Nimeni nu vrea să spună o dată în care să spună mâine închidem sau poimâne închidem, pentru că este o situație în dinamică. Există o evaluare de făcut când se ajunge la capul sondei să se vadă care este nivelul de distrugere a capului sondei, trebuie înlocuit și au adus un cap de sondă sau trebuie strânse anumite componente. Asta trebuie evaluat. E foarte greu să se zică că termină într-o zi, în 10, în 15. Dintr-o discuție pe care am avut-o, exprimarea a fost acum două zile, între două săptămâni și două luni, depinde cum evoluează”, a afirmat Arafat, precizând că au fost situații când acest incendii au fost rezolvate în 2-3 luni.

Obama avertizează, într-un interviu cu prințul Harry, împotriva unei ”balcanizări” a societății din cauza rețelelor de socializare CITEȘTE ȘI Obama avertizează, într-un interviu cu prințul Harry, împotriva unei ”balcanizări” a societății din cauza rețelelor de socializare

Secretarul de stat a menționat că nu există risc asupra populației din zonă, dar că localnicii vor fi permanent informați și ținuți la curent cu tot ceea ce se întâmplă acolo.

“Astăzi va fi un comitet local condus de domnul primar, unde vor fi date toate explicațiile. Va fi și o întâlnire cu cetățenii, în care vor fi date toate explicațiile. Vom merge pe ideea de a fi cât mai transparenți, să explice ce se întâmplă pas cu pas”, a mai declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă se pune problema evacuării localnicilor, secretarul de stat a spus că la acest moment nu, dar dacă se va impune, existând șanse mici să se întâmple acest lucru, atunci se va face. Arafat a mai spus că dacă nu există un risc asupra populației, în schimb există un risc asupra pompierilor aflați la locul intervenției. Secretarul de stat a menționat că în zona respectivă au fost mobilizate forțe și mijloace din șapte județe.

“Colegii de la pompieri au făcut un lanț de trei kilometri pentru a alimentarea rezervoarelor galbene de apă, transportate de la București până aici, ca și transport agabaritic. Un  buldozer a fost adus din Constanța, altul din Cluj. Apa la fața locului nu e necesară pentru stingerea incendiului, ci pentru protecția celor care vor lucra ulterior la închiderea sondei”, a explicat Arafat.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare

Incendiul la o sondă de gaze din zona localității Moftinu Mare din județul Satu Mare a fost anunțat în 18 decembrie, la ora 1:35. Pompierii mobilizați pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii după lichidarea flăcărilor, pe fondul presiunii gazelor subterane.

Serinus Energy, companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%, însă a anunțat că vrea să se retragă din proiect.

La începutul anului, Serinus a anunțat că a obținut 25,2 milioane dolari canadieni (19,2 milioane dolari americani) din vânzarea de acțiuni, fondurile urmând să fie folosite pentru finanțarea proiectelor din România și Tunisia, inclusiv pentru construcția unității de producție de la Moftinu.

Perimetrul operat de Serinus în Satu Mare are o suprafață de 2.949 kilometri pătrați. Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftinu, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

viewscnt
Afla mai multe despre
raed arafat
isu
pompieri
pompierii
incendiu satu mare
incendiu sonda gaze satu mare
incendiu sonda gaze moftinu mare
serinus energy