Viena retrage peste 24 milioane euro din divizia de servicii-suport a OMV Petrom

Viena retrage peste 24 milioane euro din divizia de servicii-suport a OMV Petrom
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 nov 2018

Asociații OMV Petrom Global Solutions, divizia de IT, contabilitate, HR și alte servicii-suport a celui mai mare producător de țiței și gaze din România, au decis reducerea capitalului acesteia cu 152,9 milioane lei, prin diminuarea numărului de părți sociale și restituirea către asociați a unei cote-părți din aporturile la capital, proporțional cu deținerile fiecăruia.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

OMV Petrom Global Solutions este controlată de divizia echivalentă a companiei-mamă OMV, OMV Solutions GmbH, cu 75% din capital, restul părților sociale fiind deținute de către OMV Petrom SA.

"Reducerea capitalului social este justificată și ia în considerare situația de lichidități, precum și structura și necesitățile de finanțare ale societății, implicând restituirea către asociați a unei cote-părți din aporturi, proporțional cu deținerea lor la capitalul social vărsat al societății", se arată într-un document OMV Petrom Global Solutions analizat de Profit.ro.

BNR: Scăderea investițiilor este preocupantă și afectează echilibrele interne și externe. Economia va accelera peste potențial în 2019 CITEȘTE ȘI BNR: Scăderea investițiilor este preocupantă și afectează echilibrele interne și externe. Economia va accelera peste potențial în 2019

Astfel, în urma operațiunii de reducere a capitalului social, austriecilor le va reveni suma de 114,7 milioane lei (24,6 milioane euro), iar celor de la OMV Petrom – circa 38,2 milioane lei.

Plățile ar urma să fie efectuate cel mai devreme în luna decembrie a acestui an, în condițiile termenelor prevăzute de Legea societăților comerciale.

Potrivit Codului Fiscal, operațiunea este scutită de impozitul de 10%, dat fiind că distribuția de bani ca urmare a reducerii de capital social reprezintă restituiri de cote părți din aporturi către asociați. Legea prevede că "venitul impozabil obținut din (...) reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezintă distribuții în bani sau în natură ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturi, se impune cu o cotă de 10%, impozitul fiind final".

Comisia Europeană recomandă României să suspende imediat implementarea legilor justiției CITEȘTE ȘI Comisia Europeană recomandă României să suspende imediat implementarea legilor justiției

În primele 6 luni din 2018, OMV Petrom a efectuat achiziții de 190,8 milioane lei de la divizia Global Solutions, în creștere cu 8,5% față de perioada similară din 2017. OMV Petrom Global Solutions a terminat anul trecut cu un profit net de peste 16 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei, și cu un număr mediu de mai mult de 1.000 de angajați.

O decizie similară de reducere a capitalului social a fost luată recent și în cazul OMV Petrom Marketing SRL, care administrează benzinăriile Petrom și OMV, ce formează cea mai mare rețea de distribuție de carburanți din țară, asociatul unic OMV Petrom SA retrăgând astfel din subsidiara sa, în aceleași condiții, suma de peste 86 milioane lei.

Pe de altă parte, OMV Petrom a transmis Bursei de Valori București la finalul lunii trecute că a decis "proactiv" să anuleze o linie de credit revolving în valoare de 1 miliard de euro, neutilizată până atunci. "Actualul flux de trezorerie din activități de exploatare solid precum și celelalte facilități de credit disponibile oferă OMV Petrom opțiuni de finanțare adecvate în sprijinul realizării planurilor sale de investiții", a afirmat compania. 

Cel mai rapid ritm de creștere a salariilor din ultimii zece ani din Marea Britanie CITEȘTE ȘI Cel mai rapid ritm de creștere a salariilor din ultimii zece ani din Marea Britanie

În 2014, OMV Petrom și-a transferat unele servicii suport către o firmă nou-înființată, OMV Petrom Global Solutions, care de atunci furnizează servicii atât pentru Petrom, cât și pentru mai multe subsidiare ale acționarului majoritar, grupul austriac OMV, în diferite țări în care acestea sunt active. Noua companie a preluat serviciile de IT, contabilitate primară și alte activități suport, grupate până atunci în cadrul departamentului Global Solutions din OMV Petrom, preluându-i și pe cei circa 1.100 de angajați ai departamentului respectiv.

"Suntem o companie integrată de țiței și gaze, deci focusul nostru este în acest sector. Pe de altă parte, ne dorim servicii performante, adaptate nevoilor noastre și costuri competitive, iar OMV Petrom Global Solutions, ca entitate juridică separată, se va dezvolta astfel încât să răspundă acestor cerințe. Este prima initiațivă din România de a crea un centru de servicii specializat pentru industria de țiței și gaze și credem că este important, inclusiv din perspectiva rolului pe care România l-ar putea avea ca hub energetic pentru regiune", declara atunci directorul financiar din acel moment al OMV Petrom, Andreas Matje.

OMV Petrom și-a majorat cu 44% profitul net, la 2,6 miliarde lei în primele trei trimestre ale anului, față de 1,84 miliarde lei, în perioada similară a anului trecut, profitând de majorarea prețului internațional al petrolului Ural cu 39%, în pofida micșorării producției de hidrocarburi cu 5%. Cu ocazia prezentării rezultatelor financiare, compania a afirmat că nu vede ca probabilă luarea unei decizii finale de investiție în proiectul de exploatare de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră în ultimul trimestru al acestui an. Legea offshore a fost promulgată doar recent de către președintele Klaus Iohannis, într-o formă care i-a nemulțumit pe petroliști.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
omv
omv petrom global solutions
servicii suport
viena
profit omv petrom
legea offshore
preț țiței
impozit dividende
dividende
reducere capital social
restituire aporturi capital