EXCLUSIV Tranzacție: Dezvoltatorul primului hotel Courtyard by Marriot din țară, care îl aduce pe cel mai bogat om din Lituania, a cumpărat clădirea celei mai puternice bănci din România din 1920

EXCLUSIV Tranzacție: Dezvoltatorul primului hotel Courtyard by Marriot din țară, care îl aduce pe cel mai bogat om din Lituania, a cumpărat clădirea celei mai puternice bănci din România din 1920
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2018

Compania lituaniană Apex Alliance a cumpărat clădirea fostei bănci Marmorosch Blank, din apropierea hotelului Hilton Garden pe care l-a deschis anul trecut în Centrul Vechi din București, clădire pe care intenționează să o transforme tot în hotel. Potrivit celor mai recente informații, clădirea a fost anterior în proprietatea firmei Doamnei Imobiliare, deținută printre alți asociați și de firma Băneasa Developments, prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu a dezvoltat complexul comercial Băneasa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Imobilul a făcut obiectul unui litigiu dintre BNR, BRD, Ministerul Finanțelor Publice și firma Doamnei Imobiliare.

Banca Marmorosch, Blank & Co, înființată în 1848 de către Iacob Marmorosch, a fost principalul canal de pătrundere a capitalurilor occidentale în economia României. Ca urmare a crizei economiei mondiale din 1930, BAnca Marmorosch Blank a intrat în incapacitate de plată și nu a mai putut face față cererilor de restituire a depozitelor, intrând în stare de faliment. Banca Națională a intervenit, ajutând prin credite preferențiale, dar Marmorosch a fost în final lichidată în 1948, odată cu preluarea puterii de către regimul comunist.

BRD a cumpărat clădirea din strada Doamnei, de la nr. 2-6, în 2004 de la RAAPPS cu 737.000 de euro și a vândut-o apoi în 2007 firmei Doamnei Imobiliare SRL cu 10,5 milioane de euro. De atunci, clădirea, construită între 1915 și 1923 după planurile arhitectului Petre Antonescu, a fost lăsată în paragină.

EXCLUSIV FOTO Un lanț hotelier de lux intră în România, punându-și numele pe unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un lanț hotelier de lux intră în România, punându-și numele pe unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului

Anterior însă, clădirea Marmorosch Blank a fost achiziționată de BNR după falimentul băncii comerciale din anii '30, iar în cele din urmă a fost vândută de către RAAPPS.

BNR a revendicat imobilul, însă după 7 ani de procese, în 2014, instanța a respins cererea.

Acesta ar fi al patrulea hotel pe care compania îl are în plan să-l dezvolte în București. Apex Alliance construiește, în nordul Capitalei, primul hotel ce va fi afiliat Courtyard by Marriott din România, proiect anunțat în premieră de Profit.ro.

Apex Alliance i-a atras printre investitori pe Nerijus Numavicius, cel mai bogat om din Lituania, și pe fratele său Vladas.

EXCLUSIV Radu Enache, proprietarul lanțului hotelier Continental, negociază cumpărarea hotelului Golden Tulip Times din București, tranzacție de 5 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radu Enache, proprietarul lanțului hotelier Continental, negociază cumpărarea hotelului Golden Tulip Times din București, tranzacție de 5 milioane euro

Alături de frații Numavicius, Apex Alliance, companie controlată de omul de afaceri lituanian Arunas Beleska, l-a cooptat în acționariat și pe Mindaugas Bagdonavicius, unul dintre fondatorii holdingului Vilniaus prekyba. Vilniaus prekyba este printre cele mai mari grupuri din regiunea Baltică, având activități în retail și sectorul farmaceutic și peste 35.000 de angajați. Holdingul este deținut, indirect, de Nerijus Numavicius, inclus de Forbes în topul miliardarilor lumii, cu o avere estimată în 2015 la 1 miliard de dolari.

În primăvara anului trecut, Profit.ro a relatat că lituanienii vor construi primul hotel din România afiliat Courtyard by Marriot. Hotelul va fi clasificat la patru stele și va avea 260 de camere și mai multe săli de conferință, iar investiția totală ar fi estimată, conform unor surse din piață, undeva la 18-20 de milioane de euro. Pe lângă hotelul Courtyard by Marriot, Apex Alliance construiește în București și un hotel cu 120 de camere afiliat Moxy Hotels, lanț deținut, de asemenea, de Marriot. Acesta va fi dezvoltat tot în Centrul Vechi, pe Strada Doamnei 17.

Ambele hoteluri vor fi inaugurate în 2019. Noii investitori vor sprijni construcția a patru hoteluri în București, ce vor fi operate în franciză, sub brandurile Marriot și Hilton Worldwide.

viewscnt
Afla mai multe despre
apex alliance
marmorosch blank
popoviciu