Alexandru Rafila, despre taxa pe boală: MF a inițiat-o, dar nu e o taxă suplimentară. Plățile pentru concedii medicale au crescut de la 1 la 6 miliarde lei în doar câțiva ani

Alexandru Rafila, despre taxa pe boală: MF a inițiat-o, dar nu e o taxă suplimentară. Plățile pentru concedii medicale au crescut de la 1 la 6 miliarde lei în doar câțiva ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că ”taxa pe boală” nu este o taxă suplimentară și a afirmat că Ministerul de Finanțe a inițiat-o. Potrivit ministrului, suma aferentă concediilor medicale a crescut de șase ori în câțiva ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Nu este o taxă suplimentară. Aș vrea să ne lămurim cu un lucru, că toată lumea mă întreabă pe mine, ca ministru al Sănătățiim cum e cu taxa asta. În primul rând, când s-a introdus taxa asta, în prima variantă a ordonanței, nu a întrebat nimeni, nimic. A fost inițiată de Ministerul de Finanțe, am contrasemnat-o, e pur și simplu o taxă care stabilea fiscalitatea din România, că despre asta discutăm. Nu este în grădina Ministerului Sănătății stabilirea taxelor și impozitelor în România”, a declarat Alexandru Rafila, la emisiunea Insider Politic difuzată, sâmbătă, la Prima TV.

Suma aferentă concediilor medicale a crescut de la 1 la 6 miliarde lei în doar câțiva ani, a spus Rafila.

Consiliul Legislativ, despre taxarea de Guvern a concediilor medicale: Nu pot fi purtătoare de CASS, pentru că ar contrazice noțiunea de asigurare, iar indemnizațiile sunt plătite de asigurați CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ, despre taxarea de Guvern a concediilor medicale: Nu pot fi purtătoare de CASS, pentru că ar contrazice noțiunea de asigurare, iar indemnizațiile sunt plătite de asigurați

”A existat totuși o discuție legată de concediile medicale. Concediile medicale sunt plătite de CNAS. Suma acestor concedii, în ultimii ani, a crescut de la 1 la 6 miliarde de lei, de șase ori în câțiva ani. Acuma, sigur, a fost și pandemia la mijloc, dar e o sumă importantă 6 miliarde lei. (...) E vorba de răceli, dureri de spate, chestiuni simple (pentru care primești o sumă de la CNAS impozitată cu 10 la sută), adică contribuția la asigurări de sănătate. Oricum, majoritatea cazurilor sunt exceptate de la plata acestei taxe”, a precizat Rafila.

Întrebat dacă riscă din punct de vedere penal un medic care eliberează multe concedii medicale pe zi, ministrul a explicat că acel medic trebuie mai întâi verificat.

”Trebuie văzut cum le eliberează. El are un contract cu CNAS, contractul ăla poate să fie păstrat, suspendat. Absolut, că există niște riscuri, dar riscurile există când există și un control”, a adăugat Rafila.

Un număr de 3.361.000 de concedii medicale au fost acordate în total în România anul trecut. Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și copilului.

Contribuția la sănătate de 10% va fi percepută în cazul concediilor medicale acordate pentru boli obișnuite, carantină și reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuția la sănătate (CASS). Astfel, vor fi scutite de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate indemnizațiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se afla în concediu pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afecțiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arși), urgențe medico-chirurgicale etc.

"Ordonanța care instituie tichete electronice pentru susținerea mamelor și a nou născuților în primele trei luni de viață ale copiilor, prin care se alocă 2.000 de lei pentru trusoul nou-născutului, a fost rediscutată astăzi, în Guvern (...) pentru a se completa și clarifica partea cu instituirea plății contribuției asigurărilor de sănătate de 10%, aferente anumitor concedii medicale", a precizat Mihai Constantin.

Astfel, categoriile care vor plăti CASS pentru concedii medicale, după intrarea în vigoare a ordonanței, sunt cele din grupa 01 (Boală obișnuită), cod 07 (Carantină) și cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării, în urma unei afecțiuni).

Totodată, datele CNAS pentru primul trimestru al acestui an, aferente codului 01 (Boală obișnuită), indică faptul că au fost acordate 425.791 de concedii medicale. 

Profit.ro a anunțat anterior că Guvernul are pe masă pentru adoptare proiectul care scutește de contribuția la sănătate (CASS) o serie de indemnizații acordate pentru concedii medicale. Este a treia adoptare într-o săptămână, după proiectul de OUG care include modificarea a fost adoptat și în ședințele de joia trecută și marțea aceasta, dar fără ca actul adoptat să fie trimis către Monitorul Oficial. Executivul s-a văzut nevoit să revină în mod repetat asupra prevederilor pentru a extinde aria de scutire la un număr din ce în ce mai mare de afecțiuni severe, dar și din cauza clarificărilor legislative întârziate cu care au venit unele instituții, cum sunt CNAS și Ministerul Sănătății.

Deși adoptată în ședința de Guvern, OUG nu a fost trimisă pentru publicare la Monitorul Oficial, astfel că nu a intrat încă în vigoare, iar Guvernul revine cu modificări.

Profit.ro a scris încă de la prima adoptare, de joi, că forma de la momentul respectiv nu includea indemnizațiile acordate bolnavilor cu afecțiuni oncologice.

Ulterior, Guvernul a revenit asupra proiectului adoptat și a prezentat o nouă variantă, care a mers mult mai departe decât includerea indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice și a extins scutirea de CASS a indemnizațiilor la un număr mult mai mare de afecțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru rafila
concedii medicale