DECIZIE Contribuția la sănătate de 10% va fi reținută în cazul concediilor medicale pentru carantină și reducerea duratei de lucru

DECIZIE Contribuția la sănătate de 10% va fi reținută în cazul concediilor medicale pentru carantină și reducerea duratei de lucru
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Contribuția la sănătate de 10% va fi percepută în cazul concediilor medicale acordate pentru boli obișnuite, carantină și reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuția la sănătate (CASS). Astfel, vor fi scutite de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate indemnizațiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se afla în concediu pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afecțiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arși), urgențe medico-chirurgicale etc.

LEGE Reducere sau chiar scutire de impozit pe clădiri și terenuri - pentru donatorii de sânge și persoane cu dizabilități CITEȘTE ȘI LEGE Reducere sau chiar scutire de impozit pe clădiri și terenuri - pentru donatorii de sânge și persoane cu dizabilități

"Ordonanța care instituie tichete electronice pentru susținerea mamelor și a nou născuților în primele trei luni de viață ale copiilor, prin care se alocă 2.000 de lei pentru trusoul nou-născutului, a fost rediscutată astăzi, în Guvern (...) pentru a se completa și clarifica partea cu instituirea plății contribuției asigurărilor de sănătate de 10%, aferente anumitor concedii medicale", a precizat Mihai Constantin.

Astfel, categoriile care vor plăti CASS pentru concedii medicale, după intrarea în vigoare a ordonanței, sunt cele din grupa 01 (Boală obișnuită), cod 07 (Carantină) și cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării, în urma unei afecțiuni).

Împrumuturile Guvernului au ajuns la circa 80 de miliarde de lei pentru primele 3 luni, deși în martie ritmul a încetinit la jumătate față de primele două luni. Situația va fi discutată la un EVENIMENT special Profit.ro CITEȘTE ȘI Împrumuturile Guvernului au ajuns la circa 80 de miliarde de lei pentru primele 3 luni, deși în martie ritmul a încetinit la jumătate față de primele două luni. Situația va fi discutată la un EVENIMENT special Profit.ro

Totodată, datele CNAS pentru primul trimestru al acestui an, aferente codului 01 (Boală obișnuită), indică faptul că au fost acordate 425.791 de concedii medicale. 

Profit.ro a anunțat anterior că Guvernul are pe masă pentru adoptare proiectul care scutește de contribuția la sănătate (CASS) o serie de indemnizații acordate pentru concedii medicale. Este a treia adoptare într-o săptămână, după proiectul de OUG care include modificarea a fost adoptat și în ședințele de joia trecută și marțea aceasta, dar fără ca actul adoptat să fie trimis către Monitorul Oficial. Executivul s-a văzut nevoit să revină în mod repetat asupra prevederilor pentru a extinde aria de scutire la un număr din ce în ce mai mare de afecțiuni severe, dar și din cauza clarificărilor legislative întârziate cu care au venit unele instituții, cum sunt CNAS și Ministerul Sănătății.

Deși adoptată în ședința de Guvern, OUG nu a fost trimisă pentru publicare la Monitorul Oficial, astfel că nu a intrat încă în vigoare, iar Guvernul revine cu modificări.

Profit.ro a scris încă de la prima adoptare, de joi, că forma de la momentul respectiv nu includea indemnizațiile acordate bolnavilor cu afecțiuni oncologice.

Ulterior, Guvernul a revenit asupra proiectului adoptat și a prezentat pentru o ședință derulatp marți o nouă variantă, care a mers mult mai departe decât includerea indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice și a extins scutirea de CASS a indemnizațiilor la un număr mult mai mare de afecțiuni.

ANAF: Solicită bonul fiscal când mergi la salonul de înfrumusețare. Dacă operatorul refuză, ai gratuitate CITEȘTE ȘI ANAF: Solicită bonul fiscal când mergi la salonul de înfrumusețare. Dacă operatorul refuză, ai gratuitate

Noi clarificări trimise cu întârziere de către instituțiile cu atribuții în sectorul de Sănătate necesită acum adoptarea unei noi variante.

Proiectul de OUG propus acum de către Guvern

Forma propusă de către Executiv astăzi

 ART. 16

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 154 alineatul (1) litera i) va avea următorul cuprins:

„i) persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele aflate în concedii medicale în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări, prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru care indemnizațiile nu sunt cuprinse în categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 155 alin. (1) lit. i), pentru indemnizațiile aferente certificatelor medicale.”

2. La articolul 155 alineatul (1) , litera i) va avea următorul cuprins:

VIDEO Prima News: Impozite triple pentru locuințe. Cum va fi calculată taxa pe casă CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Impozite triple pentru locuințe. Cum va fi calculată taxa pe casă

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, aferente codurilor de indemnizație 01, 07 și 10 prevăzute în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.”

3. La articolul 157 alineatul (1), litera v) va avea următorul cuprins:

„v) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 155 alin. (1) lit i).”

Forma din ședința de marți

ART. 16

La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

ULTIMA ORĂ Datoria statului a trecut în premieră pragul de 800 de miliarde de lei. Îndatorarea ca procentaj din PIB a urcat din nou peste 50% din PIB. Situația va fi discutată la un EVENIMENT special Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datoria statului a trecut în premieră pragul de 800 de miliarde de lei. Îndatorarea ca procentaj din PIB a urcat din nou peste 50% din PIB. Situația va fi discutată la un EVENIMENT special Profit.ro

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția indemnizațiilor aferente concediilor medicale pentru afecțiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din același act normativ, precum și a celor acordate pentru urgențele medico-chirurgicale;”

Forma din ședința de joia trecută

ART. 16

La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”

viewscnt
Afla mai multe despre
concedii medicale
indemnizatii
cass
cass concedii medicale