Procedură de infringement împotriva României pentru întârzieri în efectuarea plăților către farmaciile independente

Procedură de infringement împotriva României pentru întârzieri în efectuarea plăților către farmaciile independente
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2024

Comisia Europeană a decis să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile Directivei 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Întârzierile în efectuarea plăților afectează lichiditățile întreprinderilor și complică situația financiară a acestora. Acestea afectează, de asemenea, competitivitatea și rentabilitatea întreprinderilor, odată ce creditorul trebuie să obțină finanțări externe din cauza efectuării cu întârziere a plăților, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a autorizat un nou antibiotic care distruge superbacteriile CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a autorizat un nou antibiotic care distruge superbacteriile

Directiva 2011/7 obligă autoritățile publice să își plătească facturile în decurs de 30 de zile calendaristice, termenul legal de plată putând fi extins până la maximum 60 de zile calendaristice pentru entitățile publice care furnizează servicii de asistență medicală.

Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere din cauză că autoritățile de sănătate publică plătesc farmaciilor independente cu întârzieri semnificative pentru medicamentele eliberate pacienților prin sistemul național de asigurări de sănătate. Întrucât farmaciile sunt direct răspunzătoare față de distribuitori și alte părți din lanțul de aprovizionare pentru orice întârzieri din partea lor, aceste întârzieri la plată riscă să falimenteze farmaciile independente din România, precizează sursa citată.

Acum, România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, a doua etapă a procedurii de infringement. 

viewscnt
Afla mai multe despre
infringement
farmacie