Un vaccin combinat de la Moderna, care vizează COVID-19 și gripa, se dovedește eficient într-un studiu în fază inițială

Un vaccin combinat de la Moderna, care vizează COVID-19 și gripa, se dovedește eficient într-un studiu în fază inițială
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2023

Compania farmaceutică americană Moderna a anunțat că vaccinul său combinat care vizează atât COVID-19 cât și gripa a generat, în cadrul unui studiu în fază inițială, un răspuns imunitar puternic în comparație cu vaccinurile individuale împotriva virusurilor care provoacă aceste boli, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Moderna a declarat că acest vaccin combinat a generat anticorpi într-o măsură similară sau mai mare comparativ cu vaccinurile antigripale comercializate în prezent, respectiv similară cu dozele de rapel ale vaccinului său anterior împotriva coronavirusului, scrie Agerpres.

Noi elemente vor fi înscrise obligatoriu pe buletinele românilor, deși Guvernul se opune. Grupa sanguină și factorul Rh, pe listă CITEȘTE ȘI Noi elemente vor fi înscrise obligatoriu pe buletinele românilor, deși Guvernul se opune. Grupa sanguină și factorul Rh, pe listă

Vaccinul, numit mRNA-1083, s-a dovedit eficient împotriva tuturor celor patru tulpini A și B de gripă la adulți vârstnici, în comparație cu vaccinurile antigripale utilizate pe scară largă de la GSK și Sanofi, potrivit companiei.

Moderna a indicat că acest vaccin combinat s-a dovedit sigur și tolerabil, precizând că rata efectelor secundare adverse a fost similară cu cea observată la persoanele cărora le-a fost administrat în timpul studiului vaccinul său anti-COVID-19.

Compania a declarat că un studiu în fază avansată pentru testarea vaccinului combinat va debuta la sfârșitul acestui an.

"Ipotetic, este posibil ca acesta să fie aprobat spre sfârșitul anului, dar, mai probabil, vorbim despre sezonul de toamnă din 2025 pentru combinația (de vaccin) gripă-COVID. Deci peste doi ani", a declarat într-un interviu președintele Moderna, Stephen Hoge.

În septembrie, Moderna a anunțat că vaccinul său independent împotriva gripei a generat, într-un studiu în fază avansată, un răspuns imunitar mai puternic împotriva tuturor celor patru tulpini A și B ale virusului gripal comparativ cu vaccinurile antigripale disponibile. Compania a anunțat în aceeași zi că reduce producția de vaccin împotriva COVID-19, printre altele pentru a se alinia cererii în scădere post-pandemie.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
moderna
covid
gripa