Acțiunile europene au crescut pentru a doua zi, “imune” la anunțul Londrei privind declanșarea oficială a Brexitului. Investorii au avut 9 luni să se obișnuiască

Acțiunile europene au crescut pentru a doua zi, “imune” la anunțul Londrei privind declanșarea oficială a Brexitului. Investorii au avut 9 luni să se obișnuiască

Foto: Reuters

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mar 2017

În condițiile în care investorii au avut nouă luni să se obișnuiască cu ideea unei Uniuni Europene fără Marea Britanie, anunțul Londrei privind declanșarea oficială a Brexitului nu a avut un efect vizibil asupra acțiunilor europene, care s-au apreciat miercuri pentru a doua zi consecutiv. Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 0,3%, la finele unei ședințe marcate de o volatilitate ușor crescută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa londoneză a recuperat pierderile din prima parte a zilei și a încheiat ședința cu un câștig de 0,4%, o evoluție apropiată fiind consemnată și de piețele de capital din Frankfurt și Paris.

Pe de altă parte, lira sterlină s-a depreciat cu 0,2% față de dolar, până la 1,2424 unități, după ce Ambasadorul Marii Britanii la UE i-a înmânat președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declanșând formal procedurile de divorț.

Fotografia în care Ambasadorul Tim Barrow îi înmânează scrisoarea lui Tusk “este puternic simbolică, însă, în ceea ce privește efectul pe piețele financiare, impactul a fost minim. S-a observat o anume presiune la vânzare pe lira sterlină, dar nu mai mult decât în ședințele anterioare“, spune Michael Hewson, analist șef la CMC Markets, citat de MarketWatch.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Cu toate acestea, un Brexit “dur“ ar putea împinge moneda britanică sub pragul de 1,20 dolari, avertizează analistul ETX Capital, Neil Wilson.

“Estimăm că lira se va deprecia dacă negocierile iau o turnură negativă – un nivel de 1,10 dolari este fezabil“, spune Wilson, care crede că un Brexit cu adevărat dur“ nu a fost încă integrat în cotația lirei.

Premierul britanic, Theresa May, a prezentat o viziune optimistă asupra viitorului Marii Britanii în discursul susținut astăzi în fața Parlamentului. Potrivit lui May, Brexitul oferă o “oportunitate unică“ în vederea transformării țării într-o “Mare Britanie mai puternică, mai justă și mai bună“.

Atmosfera de la Bruxelles a fost una diferită.

DOCUMENTAR Principalele puncte ale scrisorii prin care Marea Britanie a declanșat Brexit CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR Principalele puncte ale scrisorii prin care Marea Britanie a declanșat Brexit

“Nu este nevoie să pretindem că este o zi fericită, nici pentru Bruxelles și nici pentru Londra. Până la urmă, cei mai mulți europeni, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii britanici, își doresc să rămână împreună, nu să se despartă. În ceea ce mă privește, nu voi pretinde că sunt fericit astăzi. Deja ne e dor de voi“, a spus Tusk.

Acțiunile London Stock Exchange (LSE), operatorul Bursei de la Londra, au crescut astăzi cu 2,7%, iar cele ale rivalului german Deutsche Boerse cu 1,4%, după ce Comisia Europeană a anunțat că a blocat fuziunea dintre cele două companii, afirmând că tranzacția ar afecta concurența din cauza puterii combinate pe care ar fi avea-o pe piață operatorul bursier rezultat.

Brexitul este cea mai egoistă decizie luată de un stat european în ultimii peste 50 de ani – europarlamentar spaniol CITEȘTE ȘI Brexitul este cea mai egoistă decizie luată de un stat european în ultimii peste 50 de ani – europarlamentar spaniol

Decizia Comisiei Europene era așteptată, după ce LSE a respins în februarie solicitarea instituției europene de vânzare a platformei de tranzacționare MTS din Italia.

Opoziția față de planurile de fuziune a crescut după votul britanicilor de anul trecut pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Îngrijorarea germanilor cu privire la transferarea sediului central al noii companii la Londra s-a adăugat problemelor politice, legate de efectuarea operațiunilor de cliring pentru euro în afara zonei euro.

În sectorul minier, titlurile BHP Billiton au urcat cu 2,7%, în urma anunțului companiei privind o potențială investiție în dezvoltarea unei mine de fier în nordvestul Australiei, pentru a înlocui producția de la mina Yandi, ale cărei resurse se vor epuiza în următorii 5-10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii
brexit
donald tusk
theresa may