UE blochează fuziunea dintre London Stock Exchange și Deutsche Boerse, de 29 de miliarde de euro

UE blochează fuziunea dintre London Stock Exchange și Deutsche Boerse, de 29 de miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2017

Comisia Europeană a blocat miercuri acordul de fuziune dintre London Stock Exchange (LSE) și Deutsche Boerse, de 29 de miliarde de euro, afirmând că tranzacția ar afecta concurența din cauza puterii combinate pe care ar fi avea-o pe piață operatorul bursier format prin combinarea celor două companii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Opoziția față de planurile de fuziune a crescut după votul britanicilor de anul trecut pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Îngrijorarea germanilor, privind transferarea sediului central al noii companii la Londra, s-a adăugat problemelor politice, legate de efectuarea operațiunilor de cliring pentru euro în afara zonei euro, scrie News.ro.

Executivul UE a anunțat miercuri că a cincea încercare a celor doi operatori bursieri, trei publice și douî informale, de a cea cea mai mare bursă din Europa ar fi creat un monopol de facto pe piețele de cliring pentru instrumentele financiare cu venituri fixe.

”Întrucât părțile nu au reușit să ofere remediile cerute pentru corectarea problemelor legate de concurență, Comisia a decis să interzică fuziunea”, afirmă comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager, într-un comunicat.

Decizia Comisiei Europene era așteptată, după ce LSE a respins în februarie solicitarea instituției europene de vânzare a platformei de tranzacționare MTS din Italia.

La sfârșitul procesului de evaluare, LSE și Deutsche Boerse oferiseră un singur remediu pentru eliminarea îngrijorărilor CE, respectiv vânzarea diviziei franceze de cliring a LSE bursei pan-europene Euronext, penru 510 milioane de euro.

EXCLUSIV Guvernul renunță la a numi manageri privați la CEC și Eximbank pe baza OU 109/2011. Procedura a fost lansată de Cabinetul Cioloș CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la a numi manageri privați la CEC și Eximbank pe baza OU 109/2011. Procedura a fost lansată de Cabinetul Cioloș

UE a decis însă că soluția oferită de cele două companii este insuficientă.

LSE și Deutsche Bank au încheiat acordul de fuziune în martie anul trecut, cu obiectivul de a crea cel mai mare operator bursier din Europa, care să poată concura mai bine rivalii americani.

Deutsche Borse a anunțat că a fost informată de decizie, adăugând că oferta de fuziune și acordul vot fi automat anulate.

În urma anunțului Comisiei Europene, acțiunile LSE au crescut cu 3,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
london stock exchange
deutsche boerse