Acțiunile europene au început anul într-o notă optimistă. Date care transmit că ce a fost mai rău a trecut

Acțiunile europene au început anul într-o notă optimistă. Date care transmit că ce a fost mai rău a trecut
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 ian 2023
Acțiunile europene au crescut luni, în prima ședință de tranzacționare din 2023, după ce datele privind industria prelucrătoare din zona euro au sugerat că ce a fost mai rău a trecut.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Indicele paneuropean Stoxx 600 a crescut cu 1%. Sectorul automobilelor și al pieselor de schimb a câștigat 3,2%, iar jucători din sectorul de lux precum LVMH și Kering au crescut cu aproximativ 2% fiecare.
UE vrea să reformeze piața de electricitate pentru a reduce costul regenerabilelor CITEȘTE ȘI UE vrea să reformeze piața de electricitate pentru a reduce costul regenerabilelor

Indicele intențiilor de achiziții ale managerilor (PMI) arată că declinul activității manufacturiere din zona euro a depășit, probabil, punctul minim, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare încep să se redreseze și presiunile inflaționiste se atenuează, ceea ce a dus la o revenire a optimismului în rândul managerilor din sectorul manufacturiei.

Astfel, indicele calculat de S&P Global a urcat la 47,8 puncte în decembrie, de la 47,1 puncte in noiembrie. În pofida creșterii, indicatorul a rămas sub pragul de 50 de puncte, care separă expansiunea de contracție.

"Europa primește destul de bine ultima rundă de PMI-uri, deoarece ajută la confirmarea opiniei (speranței?) că, poate, ce este mai rău a trecut, mai ales că prețurile energiei se retrag la nivelurile din februarie anul trecut", afirmă Russ Mould, director de investiții la AJ Bell, citat de CNBC. 
Valoarea de piață a criptomonedei Solana, promovată puternic, s-a prăbușit CITEȘTE ȘI Valoarea de piață a criptomonedei Solana, promovată puternic, s-a prăbușit

Sroxx 600 a încheiat anul 2022 cu pierderi puternice, determinate de înăsprirea agresivă a politicilor băncilor centrale pentru a ține în frâu creșterea prețurilor, de încetinirea economiei, de conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a alimentat presiunile inflaționiste, și de îngrijorările tot mai mari legate de cazurile de Covid-19 din China.

Titlurile din sectorul tehnologiei - sensibile la ratele de dobânzi, printre acțiunile cu cele mai slabe performanțe anul trecut, au crescut cu 1,6% în cursul zilei de luni, în ciuda semnalelor mai pesimiste din partea Băncii Centrale Europene.
 
Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că salariile din zona euro cresc mai repede decât se credea anterior, iar banca centrală trebuie să împiedice ca acest lucru să se adauge la inflația deja ridicată.
 
Randamentele obligațiunilor celei mai mari economii europene, Germania, au scăzut de la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani, investitorii pregătindu-se pentru datele privind inflația din această săptămână.
viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
infltie
pmi
actiuni europene
burse 2023
manageri
intenetii manageri
s&p global