Acțiunile europene au încheiat cel mai bun an din 2009

Acțiunile europene au încheiat cel mai bun an din 2009
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 ian 2020

Acțiunile europene au avut, în 2019, cea mai bună evoluție din ultimul deceniu, chiar dacă au coborât sub maximul istoric atins pe 27 decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închieat anul la  415,84 puncte,  ceea ce reprezintă o creștere anuală de 23,16%, cea mai mare din 2009.

Indicele a atins, în decembrie, noi maxime record. în contextul în care progresele în negocierile dintre SUA și China au readus, în decembrie, optmismul în rândul investitorilor. Cel mai recent preț maxim de închidere, de 419,74 puncte, a fost atins pe 27 decembrie. Intrday,  indicele paneuropean a atins un nivel record de 420,72 puncte.

GRAFICE Creditul pentru firme scade. Revenire ușoară a împrumuturilor pentru consum, accelerare a celor pentru locuințe, care ating din nou cel mai bun ritm din an CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul pentru firme scade. Revenire ușoară a împrumuturilor pentru consum, accelerare a celor pentru locuințe, care ating din nou cel mai bun ritm din an

Investitorii au mizat pe un acord comercial Washington-Beijing, deși până acum nu au existat detalii legate de data semnării acestuia. Abia marți, președintele american Donald Trump a declarat că prima fază a acordului comercial cu China va fi semnată pe 15 ianuarie la Casa Albă, chiar dacă detaliile acordului nu sunt în totalitate clare.

Pe parcursul anului, acțiunile au fost impulsionate de măsurile de relaxare monetară. Rezerva Federală (Fed) a redus dobânda cheie de trei ori consecutiv în acest an. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, de asemenea, noi măsuri de stimulare, reducând în septembrie dobânda la facilitatea de depozit (aflată deja la un minim record) și reluând achizițiile de active.

Chiar și înainte de adoptarea măsurilor de relaxare monetară (în a doua jumătate a anului), acțiunile au fost susține de așteptările legate de noi stimuli.

PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

Avansul bursier din acest an vine după ce acțiunile europene au avut, în 2018, cea mai slabă evoluție începând cu 2008, trase în jos de războiului tarifar.

În SUA, indicele Dow Jones Industrial Average a închieta anul cu o creștere de 22,3%, cel mai bun an din 2017 încoace, iar S&P 500 a urcat cu 28,9%, cea mai bună evoluție din 2013. Nasdaq Composite a avut, de asemenea, cea mai mare creștere anuală din 2013, ănregistrând un avans de 35,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiunile europene
stoxx 600
s&p 500
trump
sua-china
acord comercial
bursefin