Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, pe fondul amplificării tensiunilor comerciale SUA-China. Trump: “Negociatorii noștri de top au fost sunați azi-noapte din China”

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, pe fondul amplificării tensiunilor comerciale SUA-China. Trump: “Negociatorii noștri de top au fost sunați azi-noapte din China”
scris 26 aug 2019

Acțiunile europene au început tranzacțiile de luni în scădere, în ton cu piețele de capital asiatice, în contextul escaladării conflictului comercial SUA-China, după ce cele două mari puteri economice au anunțat noi creșteri ale tarifelor pentru importuri.

Vineri, autoritățile de la Beijing au decis majorarea, în două etape, a taxelor vamale pentru importuri americane în valoare de 75 miliarde de dolari pe an, în replică la o măsură similară luată recent de SUA.

Răspunsul de la Washington a venit câteva ore mai târziu, președintele Donald Trump anunțând creșterea cu cu încă 5% a tarifelor pentru importurile de bunuri chinezești.

Casa Albă: Președintele Trump regretă că nu a majorat mai mult tarifele pentru produsele chinezești CITEȘTE ȘI Casa Albă: Președintele Trump regretă că nu a majorat mai mult tarifele pentru produsele chinezești

Acțiunile americane s-au depreciat cu peste 2% vineri, iar principalii indici bursieri din Asia au închis sesiunea de luni cu scăderi de până la 2,4%. Yuanul a scăzut față de dolar pentru a opta zi consecutivă.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,5% în debutul tranzacțiilor de astăzi, declinul fiind atenuat ulterior de noi comentarii făcute de Trump. Potrivit președintelui american, Casa Albă a primit două telefoane de la Beijing în weekend, iar SUA și China vor lansa discuții “foarte serioase” pe tema relațiilor comerciale bilaterale.

“Negociatorii noștri de top au fost sunați azi-noapte din China pentru a reveni la masa discuțiilor”, a spus Trump luni, citat de MarketWatch.

În jurul orei 11:40, Stoxx Europe 600 consemna un declin de 0,24%, iar indicele FTSE 100 de la Londra se deprecia cu 0,47%, în timp ce indicele DAX de la Frankfurt și CAC 40 de la Paris înregistrau aprecieri ușoare.

Contractele futures pentru acțiunile americane, care au scăzut cu peste 1% înaintea declarațiilor lui Trump, au trecut pe creștere, indicând un debut pozitiv pentru bursa de la New York astăzi.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
razboi comercial
sua
china
tarife importuri
negocieri