Acțiunile europene înregistrează al optulea declin zilnic consecutiv

Acțiunile europene înregistrează al optulea declin zilnic consecutiv
scris 2 nov 2016

Acțiunile europene au închis în scădere miercuri, pentru a opta ședință consecutiv,  trase în jos în special de cotațiile petrolului și industria auto.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a închis în scădere cu 1,1%, declin apropiat de cel din ședința anterioară. Toate sectoarele au avut evoluții negative în ședința de astăzi.

Acțiunile companiilor din sectorul petrolului și gazelor au pierdut 2,2% în ședința de marți, pe fondul evoluției negative a cotațiilor petrolului. Petrolul s-a ieftinit semnificativ după ce datele Administrației americane pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) au arătat că stocurile din SUA au crescut cu 14,4 milioane de barili săptămâna trecută, avansul fiind cel mai mare consemnat până acum și de aproape 8 ori peste estimările analiștilor analiștii. Analiștii S&P Global Platts prognozau  un avans de 1,9 milioane de barili.

Cel mai abrupt declin l-au avut însă acțiunile companiilor din industria auto, care au coborât cu 2,6% după ce datele privind vânzările de mașini din Franța și Germania au dezamăgit. Piața auto germană a scăzut în octombrie cu 5,6%, la 262.724 de autoturisme, iar cea franceză cu 4,4%, la 188.322 de mașini.

Investitorii așteaptă astăzi decizia de politică monetară a Rezervei Federale (Fed) a SUA. Analiștii anticipează că Fed va amâna majorarea dobânzii până luna viitoare, deși datele economice din ultima vreme au fost pozitive. Economia Statelor Unite a crescut cu 2,9% în trimestrul al treilea, cel mai mare avans din ultimii doi ani și jumătate, susținută de majorarea exporturilor și a stocurilor companiilor. Totodată, potrivit datelor publicate luni, cheltuielile de consum din SUA au crescut în septembrie cu 0,5%, cel mai mult din ultimele trei luni, americanii cumpărând mai multe mașini, telefoane mobile și alte bunuri de folosință îndelungată. Consumul privat reprezintă principalul pilon al economiei americane.

Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, de la 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
petrol
fed
stoxx europe 600
industria auto
vanzari masini
franta
germania
bursa
dobanda