Acțiunile europene înregistrează scăderi, influențate de cotațiile petrolului și bursele asiatice

Acțiunile europene înregistrează scăderi, influențate de cotațiile petrolului și bursele asiatice
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 mar 2016

Acțiunile europene au înregistrat scăderi în prima parte a ședinței de marți, influențate de scăderea cotațiilor petrolului, dar și de bursele asiatice, care au avut o evoluție slabă, ca urmare a deciziei băncii centrale a Japoniei de a păstra condițiile monetare neschimbate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurului orei 12:00, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,9%, după ce luni a închis la maximul ultimelor două luni. În ultimele patru săptămâni, indicele a avut o evoluție pozitivă, recuperând parțial declinul de la începutul anului

Niciun sector nu înregistra creșteri în prima parte a ședinței, cele mai mari scăderi fiind consemnate de acțiunile din minerit (5%) și sectorul energetic (2%).

La Londra, acțiunile Antofagasta erau în scădere cu circa 10% după ce producătorul de cupru a anunțat că nu va acorda dividende și plănuiește o reducere a costurilor.

Ajutor nerambursabil de până la 100.000 de lei pentru antreprenorii din industria culturală, hub-uri, studiouri de creație CITEȘTE ȘI Ajutor nerambursabil de până la 100.000 de lei pentru antreprenorii din industria culturală, hub-uri, studiouri de creație

În Japonia, indicele Nikkei a închis în scădere cu 0,7%, în timp ce, în China, indicele Shanghai Composite a urcat ușor cu 0,17%. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a coborât cu 0,7%, potrivit datelor MarketWatch.

Banca Japoniei a decis să păstreze dobânzile de politică monetară neschimbate și s-a arătat pesimistă cu privire la perspectivele economice. În ianuarie, Banca Japoniei a introdus, în premieră, dobânzi negative pentru depozitele băncilor comerciale pentru stimularea creditării și a inflației, care se menține mult sub ținta băncii centrale, de 2%

Indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, era în coborâre cu 0,7%, DAX 30 (Frankfurt) cu 0,33%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,62%.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna mai se tranzacționau la 38,7 dolari/baril, în scădere cu 2,7% raportat la închiderea de luni. La New York, petrolul WTI cu livrare în aprilie era cotat la 36,4 dolari/baril, în coborâre cu 2,6%.

Declinul petrolul a continuat să se adâncească după ce OPEC a redus estimările privind cererea de petrol în 2016 la 31,5 milioane de barili/zi, cu 90.000 de barili/zi mai puțin decât estimările de luna trecută.

Petrolul Brent a revenit luni sub pragul de 40 dolari/baril, după ce guvernual iranian a infirmat speculațiile privind o eventuală participare, alături de alți exportatori de petrol, la un acord în vederea plafonării producției globale de țiței la nivelul lunii ianuarie.

Acțiunile marilor companii europene au încheiat sesiunea bursieră de luni la maximul ultimelor două luni, sprijinite de evoluția companiilor din minerit și sectorul auto, dar și de optimismul generat de deciziile Băncii Centrale Europene (BCE) la ultima ședință de politică monetară. Astfel, indicele Stoxx Europe 600 a închis în creștere cu 0,7%, la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
banca japoniei
stoxx europe 600
scadere
cac 40
ftse 100