Acțiunile europene și petrolul scad puternic, pe fondul temerilor privind noi tensiuni China-SUA

Acțiunile europene și petrolul scad puternic, pe fondul temerilor privind noi tensiuni China-SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 mai 2020

Acțiunile europene se depreciază puternic vineri, în contextul îngrijorărilor privind escaladarea tensiunilor între China și SUA, după ce Parlamentul chinez a anunțat că analizează un proiect de lege referitoare la securitatea națională în Hong Kong, care ar întări controlul Beijingului asupra teritoriului semiautonom. Dolarul s-a întărit în raport cu principalele valute rivale, iar cotațiile petrolului se prăbușesc cu 5%.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Planurile Chinei de a introduce măsuri stricte de securitate în fosta colonie britanică stârnește temeri privind noi proteste în regiune, a cărei economie a fost afectată de valul de manifestații anti-Beijing de anul trecut. Mutarea a fost criticată de SUA, președintele Donald Trump afirmând că Washingtonul va reacționa “puternic” dacă proiectul de lege va fi adoptat.

“Riscurile geopolitice sunt semnificative. Reprezintă un motiv de îngrijorare pentru piețe, o potențială sursă de slăbiciune și corecții”, a comentat pentru Bloomberg strategul principal de investiții al BlueBay Asset Management, David Riley.

INSOLIT FOTO Bulgarul condamnat acum 10 ani pentru că a vândut secrete militare românești Ucrainei vinde acum batoane vegane pe eMAG CITEȘTE ȘI INSOLIT FOTO Bulgarul condamnat acum 10 ani pentru că a vândut secrete militare românești Ucrainei vinde acum batoane vegane pe eMAG

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a coborât cu până la 1,3% în debutul sesiunii bursiere, după un declin de 0,8% joi. În jurul orei 13:00 (ora României), indicele era în coborâre cu 0,75% față de referință.

Pe bursa de la Frankfurt, referința DAX consemna un declin de 0,62%, indicele FTSE 100 de la Londra se deprecia cu 1,21%, iar indicele CAC 40 de la Paris cu 0,30%.

Perspectiva unor noi proteste antiguvernamentale în Hong Kong, dar și a deteriorării relațiilor deja tensionate dintre Beijing și Washington afectează și sentimentul din piețele de mărfuri. Cotațiile “aurului negru” au coborât de la maximul ultimelor peste 2 luni atins joi și au întrerupt un raliu de 6 sesiuni cu creșteri consecutive.

Barilul de Brent se tranzacționa la 34,29 dolari în jurul orei menționate, în scădere cu 4,91%, de la 36,06 dolari joi, în timp ce prețul petrolului WTI a coborât cu 5,57%, la 32,03 dolari/baril.

La New York, contractele futures pe indicii de referință se depreciau cu până la 0,6%, indicând o nouă sesiune de corecții pentru acțiunile americane. Joi, principalii indici bursieri au coborât cu cu până la 1%.

Yuanul s-a depreciat față de dolar, după ce Beijingul a anunțat că renunță la stabilirea unei ținte privind creșterea PIB, în contextul incertitudinilor generate de pandemia de coronavirus.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
petrol
cotatii petrol
tensiuni china sua
legea securitatii nationale hong kong
proteste hong kong