Alior Bank preia operațiunile bancare din Polonia ale GE pentru 329 milioane de dolari

Alior Bank preia operațiunile bancare din Polonia ale GE pentru 329 milioane de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2016

Grupul american General Electric a anunțat vineri că a ajuns la un acord pentru a vinde pachetul majoritar de acțiuni deținut de divizia sa GE Capital la banca poloneză Bank BPH către Alior Bank SA pentru 1,225 miliarde zloți (aproximativ 329 milioane de dolari), informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Alior Bank SA, a 10-a mare bancă poloneză, a precizat la rândul său că va prelua operațiunile bancare ale GE, excluzând însă un portofoliu de credite imobiliare în valoare de 3,9 miliarde de dolari precum și divizia de administrare a activelor, iar tranzacția va fi finanțată prin vânzarea de acțiuni către actualii acționari. După preluarea Bank BPH, Alior Bank va deveni a noua mare bancă din Polonia cu active de 60 de miliarde de zloți.

Alior Bank este controlată de grupul public de asigurări PZU, care a informat că va sprijini strategia băncii prin achiziționarea de noi acțiuni pe care Alior vrea să le emită. Preluarea Bank BPH se înscrie în agenda partidului la putere, Lege și Justiție (PiS), care vrea să redobândească un control mai mare asupra sectorului bancar, dominat în prezent în proporție de 60% de băncile străine. Obiectivul PZU este să formeze a cincea mare bancă din Polonia, utilizând drept bază Alior Bank. Pentru a atinge acest obiectiv, Alior Bank ar putea cumpăra o altă bancă, posibil Raiffeisen Polbank, care tocmai a fost scoasă la vânzare de grupul austriac susțin sursele.

FOTO Istoria în imagini: Apple - la 40 de ani de la înființare CITEȘTE ȘI FOTO Istoria în imagini: Apple - la 40 de ani de la înființare

Pentru grupul american GE, vânzarea operațiunilor bancare din Polonia face parte dintr-un plan anunțat anul trecut vizând vânzarea unor active în valoare de până la 200 de miliarde de dolari din întreaga lume, pentru a se concentra pe operațiunile din domeniul industrial. Conglomeratul american estimează că va finaliza acest proces până la finele acestui an.

În anul 2010, GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului General Electric, s-a hotărât să plece din România prin vânzarea către Garanti Turcia a pachetelor de acțiuni deținut la trei instituții financiare non-bancare - Motoractive IFN SA, Ralfi IFN SA, Domenia Credit IFN SA. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
alior bank
general electric
bank bph