Analiștii financiari estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni și o majorare a primei de risc a României

Analiștii financiari estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni și o majorare a primei de risc a României
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2019

Analiștii financiari anticipează o depreciere a leului pentru orizontul de 12 luni, până la o valoare medie de 4,8597 lei/euro, o rată medie a inflației de 3,6% în noiembrie 2020 și o majorare a primei de risc a României, potrivit unui sondaj realizat de CFA România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În ceea ce privește cursul de schimb EURO/RON, peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7992, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8597", se arată într-un comunicat al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,60%, scrie Agerpres.

Rectificare cu deficit de 4,3% pe 2019 - Pierd bani Educația - 2,1 miliarde de lei, Afacerile Interne - 1,2 miliarde lei, Transporturile - 1,1 miliarde lei și Agricultura - 1,1 miliarde lei. Primesc fonduri ministerele Muncii, Dezvoltării și Finanțelor CITEȘTE ȘI Rectificare cu deficit de 4,3% pe 2019 - Pierd bani Educația - 2,1 miliarde de lei, Afacerile Interne - 1,2 miliarde lei, Transporturile - 1,1 miliarde lei și Agricultura - 1,1 miliarde lei. Primesc fonduri ministerele Muncii, Dezvoltării și Finanțelor

"Sunt de remarcat anticipațiile privind majorarea primei de risc a României (peste 66% dintre participanții la sondaj anticipează majorarea prețului CDS pentru România). De asemenea, peste 63% dintre participanții la sondaj consideră că proprietățile imobiliare din principalele orașe sunt supraevaluate", precizează sursa citată.

În luna octombrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut cu 6,9 puncte, față de luna anterioară, până la valoarea de 54,4 puncte, dar raportat la octombrie 2018, Indicatorul a scăzut cu 6,1 puncte. Această evoluție s-a datorat componentei de anticipații a Indicatorului, susțin analiștii CFA România.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 0,3 puncte, până la valoarea de 65 de puncte, iar față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a crescut cu 2,5 puncte.

Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 10,5 puncte până la valoarea de 49,2 puncte, dar comparativ cu perioada similară a anului trecut, acest Indicator a scăzut cu 7,8 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
curs leu
euro