ANALIZĂ PROFIT TV A fost o săptămână pozitivă pentru dolar, petrol și aur, mixtă pe burse dar excelentă la București

ANALIZĂ PROFIT TV A fost o săptămână pozitivă pentru dolar, petrol și aur, mixtă pe burse dar excelentă la București
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 23 sep 2019

După trei săptămâni de creșteri, principalii indici bursieri americani încheie cu pierderi ultima zi dintr-o săptămână negativă (DJIA -1,04%, S&P500 -0,48% și NASDAQ -0,86%), după ce oficialii chinezi și-au anulat în grabă vizita programată pentru săptămâna viitoare la ferme agricole din statele Montana și Nebraska, ridicând îndoieli dacă un acord comercial poate fi încheiat în curând.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, negociatorii comerciali din Statele Unite (SUA) și China au reluat discuțiile față-în-față pentru prima dată în aproape două luni, pentru a pregăti discuțiile la nivel înalt programate pentru octombrie, iar Washingtonul a anunțat că va exclude sute de articole de la tarifele de import pentru mărfurile chinezești. Tot legat de acest subiect, președintele Donald Trump a declarat în cadrul unei conferințe de presă că între timp s-au înregistrat progrese, însă el caută touși un ”acord complet”, nu unul intermediar, fiind dispus să aștepte până după alegeri. Vineri, printre cele mai mari pierderi le-au suferit acțiunile Netflix (-5,53%), după ce CEO-ul Reed Hastings a admis că nou venitele companii în streaming Walt Disney (-0,77%) și Apple (-1,46%) duc la o concurență dură și o creștere a costurilor de producție.

Doar 2% din tranzacțiile realizate cu Bitcoin sunt ilicite CITEȘTE ȘI Doar 2% din tranzacțiile realizate cu Bitcoin sunt ilicite

Principalele burse europene au incheiat o săptămână mixtă, cu câștiguri pentru indicele de la Paris (CAC40 +0,63%, aflat la a cincea săptămână consecutivă pozitivă), în timp ce la Frankfurt (DAX -0,55%) și Londra (FTSE100 -0,31%) s-au înregistrat randamente negative. La fel s-a întâmplat și în Asia, unde indicele japonez Nikkei225  a câștigat 0,42%, ducând creșterea din luna septembrie la 6,48%, în timp ce cinci zile consecutive negative au făcut ca indicele HangSeng din Hong Kong să piardă în ultima săptămână 3,39%.

În schimb, principalii indici de la Bursa de Valori București (BVB) au crescut și vineri, la fel ca în fiecare zi (excepție marți indicele general BET) a unei săptămâni excelente din acest punct de vedere (BET +2,26%, BET-FI +3,22%, BET-NG +3,40%), cu atât mai mult cu cât ne aflăm, pentru indicii sectoriali BET-FI (+1,37% vineri) și BET-NG (+1,48%) la niveluri record ale ultimului an, respectiv la maximul ultimilor 11 ani pentru indicele reprezentativ BET (+0,89% vineri). Iar imaginea devine și mai plăcută dacă adăugăm că media zilnică săptămânală a fost de 9,47 milioane euro, cea mai ridicată din ultimele șase săptămâni. Vineri, în topul lichidității de 11,21 milioane euro s-au aflat acțiunile Banca Transilvania (TLV +0,42%, pe care s-a efectuat și un transfer deal de 7,61 milioane lei), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,43%), Romgaz (SNG +2,26%), Fondul Proprietatea (FP +0,88%) și OMV Petrom (SNP +1,09%). De la începutul anului, câștigul principalilor indici este de +27,87% (BET), +27,26% (BET-NG) și +22,81 (BET-FI).

Pe piața valutară a fost o săptămână favorabilă pentru dolar (USD), care a pierdut teren doar în fața yenului japonez (JPY). De remarcat că lira sterlină (GBP) a atins vineri în raport cu moneda americană (USD) cel mai înalt nivel (1,2580) al ultimelor peste două luni, însă a încheiat ziua în scădere în contextul în care ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat că, deși atmosfera dintre cele două părți s-a îmbunătățit, există în continuare neînțelegeri majore între Marea Britanie și Uniunea Europeană (UE), avertismentul temperând raliul generat de optimismul președintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. Totuși perechea GBP/USD păstrează o creștere de 300 puncte în această lună și 500 pips de la minimele din 3 septembrie. În ceea ce privește EUR/RON, cotația a ajuns vineri la 4,7500, după a treia zi consecutivă de creșteri, cursul stabilit de Banca Națională a României fiind însă 4,7432.

După primele două zile extrem de volatile, în contextul distrugerilor facilităților de producție din Arabia Saudită , cotațiile petrolului au încheiat săptămâna în ușoară creștere, la fel ca și prețul aurului, revenit la peste 1500 dolari pe uncie după ziua favorabilă de vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa