ANALIZĂ PROFIT TV Cele mai mici tranzacții din ultimul an pe proaspăt promovata Bursă de la București

ANALIZĂ PROFIT TV Cele mai mici tranzacții din ultimul an pe proaspăt promovata Bursă de la București
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 10 oct 2019

Ieri a fost la nivel internațional o zi favorabilă activelor de risc. Astfel, principalii indici bursieri americani au închis cu creșteri (DJIA +0,70%, S&P500 +0,91% și NASDAQ +1,02%), sentimentul pozitiv fiind susținut de rapoarte conform cărora China este dispusă să accepte un acord comercial parțial cu Statele Unite ale Americii (SUA) și să-și crească achizițiile anuale de produse agricole americane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totuși au existat vânzări către finalul sesiunii, căci Beijingul și-a redus așteptările în ceea ce privește negocierile programate pentru astăzi și mâine, bunăvoința arătată înaintea convorbirilor fiind anulată de Departamentul SUA al Comerțului care, în această săptămână, a adăugat pe lista neagră 28 de companii chinezești, o miscare care, spune Reuters, i-ar fi ”surprins și supărat” pe oficialii din China. Președintele american Donald Trump a reiterat faptul că își dorește să încheie o înțelegere cu China atâta timp cât este una corectă (din punctul lui de vedere). Pe de altă parte investitorii evaluează în continuare șansele de reducere a ratelor de dobândă, după ce minuta ultimei ședințe de politică monetară a Federal Reserve (FED) a arătat îngrijorarea membrilor FOMC (Federal Open Market Committee) în ceea ce privește politica comercială, dar a adus un consens poate un pic prea optimist în ceea ce privește reducerile viitoare ale ratelor. Într-o luare de cuvânt la un eveniment în Kansas City, șeful FED Jerome Powell a repetat că ”economia americană este într-o poziție bună dar se confruntă cu unele riscuri”, în timp ce ”strategia și instrumentele băncii centrale au fost și rămân eficiente”.

Noul proiect al senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat în primă etapă: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul CITEȘTE ȘI Noul proiect al senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat în primă etapă: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul

Acțiunile europene au închis sesiunea de tranzacționare de ieri cu câștiguri, de remarcat fiind plusul de un procent (+1,04%) al indicelui DAX de la Frankfurt. Însă evoluțiile indicilor majori sunt mai degrabă de consolidare în jurul nivelurilor actuale după scăderile pronunțate de la mijlocul săptămânii trecute și în așteptarea desfășurării evenimentelor în cadrul negocierilor comerciale SUA -China și cele privind Brexitul.

Zi verde ieri la Bursa de Valori București (BVB), unde doar indicele energetic BET-NG a încheiat indecis (-0,01%),dar nici evoluțiile celorlalți indici nu au avut o amplitudine de luat în seamă. Însă mult mai grav a fost volumul de tranzacționare, de 3,05 milioane euro, unul de-a dreptul infim, mai ales că vine după cel de marți de 2,47 milioane, care este cel mai mic din ultimul an de zile. Iar dacă amintim că circa 70% din rulajele de ieri s-au efectuat doar cu titlurile Banca Transilvania (TLV +0,84%), Romgaz (SNG +0,27%) și Fondul Proprietatea (FP +0,43%), imaginea devine de-a dreptul rușinoasă pentru o bursă care nu mai departe de acum două săptămâni a fost promovată la statutul de emergentă secundară pe criteriile FTSE Russell. În aceste condiții va fi foarte greu de realizat următorul obiectiv al conducerii BVB, respectiv îndeplinirea criteriilor MSCI, unde deocamdată România nici măcar nu se află pe lista de așteptare pentru atribuirea statutului de piață emergentă. Pentru creșterea lichidității, alături de atragerea obligatorie a noi emitenți, bursa ar trebui să găsească modalitățile prin care să se facă atractivă astfel încât pe platforma sa să vină să tranzacționeze un număr cât mai mare de investitori individuali. De asemenea o provocare importantă este configurarea Contrapărții Centrale și operaționalizarea acesteia, astfel încât de la sfârșitul anului viitor să apară primele instrumente financiare derivate lichide, care să urmărească traiectoria principalilor indici și care să aibă ca activ suport acțiuni românești.

Și pe forex asistăm la o evoluție liniștită a principalelor perechi, dolarul (USD) câștigând totuși un pic de teren față de restul valutelor importante, singura excepție fiind o simbolică (sub 20 pips) apreciere a monedei unice europene (EUR). Tot pe loc, în jurul cotației rotunde 4,7500, a stat în ultimele 24 ore și EUR/RON, cursul stabilit de Banca Națională a României fiind 4,7502.

Aceeași evoluție și pentru principalele mărfuri tranzacționate, de semnalat fiind doar cifrele actuale, respectiv 52,50 dolari pe baril pentru țițeiul american CrudeWTI, 58,00 dolari pe baril pentru cel Brent, 1505 dolari pe uncie pentru aur și 17,70 dolari pe uncie pentru argint.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa