ANALIZĂ PROFIT TV Declarațiile șefului Federal Reserve deschid calea pentru o posibilă reducere a dobânzilor

ANALIZĂ PROFIT TV Declarațiile șefului Federal Reserve deschid calea pentru o posibilă reducere a dobânzilor
scris 11 iul 2019

Dolarul american (USD) s-a depreciat ieri după ce șeful Federal Reserve (FED) Jerome Powell a declarat că ”pe baza ultimelor date disponibile și a altor evoluții, se pare că incertitudinile cu privire la tensiunile comerciale și îngrijorările cu privire la vigoarea economiei mondiale continuă să afecteze perspectivele în SUA”.

În discursul de prezentare a raportului bianual asupra politicii monetare susținut în fața Comitetului de Servicii Financiare al Camerei Reprezentanților, Powell a spus că ritmul creșterii economice s-a moderat și “există riscul ca inflația scăzută să devină mai persistentă decât anticipăm în prezent”, însă Rezerva Federală este pregătită “să acționeze în mod adecvat” pentru a susține creșterea economică. La reuniunea de politică monetară din luna iunie, oficialii FED au declarat că aceste îngrijorări ar putea să îi determine să reducă costul creditului, iar pentru următoarea reuniune, care va avea loc în 31 iulie, majoritatea analiștilor mizează pe o scădere a dobânzilor. Dealtfel în acest moment piața oferă șanse de 100% pentru o tăiere de 25 puncte procentuale și de 25% pentru o reducere de 50 puncte de bază.

Dacă moneda americană a pierdut teren, printre valutele care au câștigat ieri au fost cele așa zise commodities, adică dolarul neozeelandez (NZD), cel australian (AUD) și cel canadian (CAD). Banca Canadei (BOC) a păstrat ieri, conform așteptărilor, rata dobânzii la 1,75%/an, modificând însă prognozele de creștere economică. Și moneda națională s-a depreciat, cursul EUR/RON stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7337, exact nivelul superior al intervalului de variație de ieri.

Principalii indici bursieri de pe Wall Street au încheiat cu creșteri sesiunea de aseară, după ce declarațiile șefului Federal Rezerve au deschis calea pentru reducerea dobânzilor. Astfel, indicele tehnologic NASDAQ stabilește o nouă cotație record (8202.53 puncte), S&P500 atinge pentru prima oară în istorie (intraday) valoarea de 3000 puncte, iar DJIA  termină pe verde după trei zile consecutive negative.

Pe bursele europene am asistat ieri la evoluții mixte, însă majoritatea indicilor au încheiat ziua cu pierderi, preocupările legate de tensiunile comerciale și o economie globală mai slabă compensând pe undeva optimismul unei posibile reduceri ulterioare a ratei dobânzii. Printre cele mai slabe performanțe le-au înregistrat acțiunile din sectoarele de telecomunicații, auto și alimentar.

În Asia am asistat la evoluții mai puțin volatile ca în zilele precedente, dintre indicii importanți variații mai mari prezentând HangSeng (+0,31%) din Hong Kong, respectiv SSEC (-0,44%) din Shanghai.

Ieri a fost o zi de corecție pentru bursa de la București, însă scăderile au fost de mică amploare. Ba chiar indicele financiar BET-FI (+0,15%) a ținut iarăși (a câta oară?) să evolueze invers decât restul pieței. Din păcate și vacanța de vară își pune amprenta asupra volumelor de tranzacționare, cele 4,95 milioane euro păstrându-se în media din această săptămână. Cele mai lichide acțiuni, pe care s-au realizat peste trei sferturi din rulaje, au fost Banca Transilvania (TLV +1,04%),BRD Groupe Société Générale (BRD+0,46%), Fondul Proprietatea (FP -0,91%), Transelectrica (TEL %) și OMV Petrom (SNP -2,28%), cu cea mai mare scădere dintre componentele indicelui BET (-0,24%), în timp ce la polul opus s-au aflat titlurile Bursei de Valori București (BVB +8,37%). În altă ordine de idei Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul și reglementatorul pieței de capital din România, spune că a cerut SIF Oltenia (SIF5) să comunice motivele pentru care a apreciat că solicitarea de convocare a acționarilor societății (dorită de SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia, cu 5% din capitalul SIF Oltenia), în care urma să se discute inclusiv revocarea președintelui executiv Tudor Ciurezu, nu îndeplinește condițiile legale.

Cotațiile petrolului au crescut cu circa patru procente după ce stocurile americane au scăzut, conform cifrelor venite de la Administrația pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) cu 9,5 milioane barili, mult mai mult decât așteptările de doar 2 milioane barili. În contextul deprecierii dolarului și aurul s-a scumpit ieri cu peste 20$/uncie sau 0,65$/gram.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bursa
rezerva