ANALIZĂ PROFIT TV Dolarul american s-a apreciat puternic vineri după cifrele pozitive venite din piața muncii din S.U.A.

ANALIZĂ PROFIT TV Dolarul american s-a apreciat puternic vineri după cifrele pozitive venite din piața muncii din S.U.A.
scris 8 iul 2019

Dolarul american (USD) s-a apreciat puternic după datele publicate vineri de către Departamentul Muncii din SUA. Economia americană a creat luna trecută 224.000 de locuri de muncă (comparativ cu cifrele revizuite pentru luna mai de 72.000), salariul mediu orar a urcat cu 3,1% în ritm anual, iar rata șomajului a urcat la 3,7% (de la minimul ultimilor 50 ani de 3,6%), pe fondul creșterii participării pe piața muncii.

Evoluția pozitivă de pe piața muncii va amplifica, cel mai probabil, dezbaterile privind necesitatea reducerii dobânzilor de către Rezerva Federală (FED) și amploarea acestora. Economia americană se confruntă în continuare cu tensiunile comerciale și inflația scăzută, însă evoluția solidă a locurilor de muncă ar putea diminua presiunile de reducere a dobânzilor. O tăiere de 25 de puncte de bază este încă în cărți, dar raportul elimină probabil șansele unei reduceri de 0,50%. Dacă moneda americană a încheiat o săptămână pozitivă în raport cu restul valutelor importante, cel mai mult a avut de suferit francul elvețian (CHF), care a pierdut circa un procent și jumătate față de dolar. În schimb EUR/RON, după o evoluție pozitivă în primele zile, când a atins 4,7350, termină săptămâna la 4,7245 (cursul BNR), după un minim la 4,7100.

Vineri cotațiile petrolului au crescut, însă per total săptămâna a fost ușor negativă, la fel ca și pentru prețul aurului, care însă vineri a pierdut teren pe fondul aprecierii dolarului american (USD).

În ceea ce privește piețele de capital, acestea au avut iarăși o săptămână de creșteri, păstrându-se astfel tendința din ultima perioadă. În Asia, cele mai mari randamente le-au înregistrat indicele japonez Nikkei225 (+2,21%) și cel chinezesc CSI300 (+2,34%), acesta din urmă ajungând la un plus de treizeci de procente de la începutul anului.

EXCLUSIV Codul Fiscal - din nou schimbat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Codul Fiscal - din nou schimbat

Bursele europene au închis vineri pe roșu, cu aproape toate sectoarele pe teritoriu negativ, după ce așteptările privind scăderea ratelor dobânzilor în următoarea reuniune a Federal Reserve s-au mai micșorat, iar datele venite din economia germană au arătat cum comenzile industriale s-au prăbușit în mod neașteptat în luna mai. Totuși câștigurile din restul zilelor au făcut ca randamentul săptămânal să rămână pozitiv, cel mai bine la acest capitol stând, dintre indicii majori, FTSE100 de la Londra (+1,71%), aceasta și pe fondul deprecierii lirei sterline (GBP) în contextul amplificat de incertitudinea Brexit.
Și indicii de pe Wall Street au scăzut vineri, însă pierderile au fost modeste, astfel încât prima săptămână din a doua jumătate a anului se încheie cu câștiguri medii de circa un procent și jumătate. Piața așteaptă în continuare ca Rezerva Federală (FED) să reducă dobânzile cu 25 de puncte procentuale la reuniunea de la finalul lunii, însă dezbaterile sunt aprinse după ce raportul de vineri a arătat că piața americană a muncii și-a revenit în luna iunie, după evoluția dezamăgitoare din luna precedentă, numărul de noi locuri de muncă calmând îngrijorările că piața încetinește mai abrupt decât era estimat.

În schimb pe Bursa de la București au continuat creșterile, singurul indice care a pierdut în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii fiind cel financiar BET-FI (-0,49%), care însă păstrează cel mai mare câștig (+1,83%) din ultimele cinci zile. Chiar dacă volumele s-au redus vineri la 5,36 milioane euro, media zilnică săptămânală a fost de 12,27 milioane euro, o cifră peste cea din luna iunie (11,80 milioane euro). În topul lichidității s-au aflat vineri Banca Transilvania (TLV 0,00%), Transgaz (TGN +0,97%), Electrica (EL +0,44%), BRD Groupe Societe Generale (BRD 0,00%) și Romgaz (SNG +1,56%). Acțiunile Oil Terminal (OIL -6,23%) au închis vineri în scădere, după cele patru ședințe consecutive de creșteri de +15% determinate de anunțul potrivit căruia fondul american de investiții Amerocap, asociat cu un fost ministru de energie din timpul mandatului lui George Bush, împreună cu Global Petrol Storage, vor să investească peste 100 milioane de dolari în companie. Astfel, de la începutul anului, acțiunile celui mai mare terminal portuar din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei (cu o participație de aproape 60%), au crescut cu +73%, ajungând la o capitalizare de 149 milioane lei. De amintit și de scăderea de -40,75% a cotației Bittnet Systems (BNET), după trecerea datei de înregistrare pentru majorarea de capital în care compania listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO acordă câte o acțiune gratuită la fiecare deținuță.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
dolar
piata muncii
sua