Deutsche Bank va desființa 18.000 de locuri de muncă, într-o restructurare de 7,4 miliarde de euro

Deutsche Bank va desființa 18.000 de locuri de muncă, într-o restructurare de 7,4 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2019

Deutsche Bank va desființa 18.000 de locuri de muncă, într-o restructurare de 7,4 miliarde de euro, care va fi una dintre cele mai importante efectuate de o bancă de investiții după criza financiară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Planul de restructurare prevede o restrângere semnificativă a operațiunilor de investment banking ale Deutsche Bank, care a încercat timp de ani de zile să concureze ca o bancă majoră pe Wall Street.

În cadrul restructurării, banca va renunța la operațiunile internaționale cu instrumente financiare, își va restrânge banca de investiții și va renunța și la unele operațiuni cu venituri fixe, domenii considerate în mod tradițional drept punctele sale forte, scrie News.ro.

Senatorul Zamfir reinițiază proiectul privind leasing-ul, dar renunță la limitarea penalităților și eliminarea titlului executoriu al contractelor CITEȘTE ȘI Senatorul Zamfir reinițiază proiectul privind leasing-ul, dar renunță la limitarea penalităților și eliminarea titlului executoriu al contractelor

Banca va înființa o așa-numită ”bancă rea” pentru a scăpa de activele nedorite care reprezintă active ponderate în funcție de risc în valoarea de 74 de miliarde de euro.

Amploarea restructurării arată că Deutsche Bank își recunoaște incapacitatea de a ține pasul cu bănci  mari de pe Wall Street, precum JP Morgan Chase și Goldman Sachs.

Restructurarea a fost prefigurată încă de vineri, când șeful diviziei de investment banking, Garth Ritchie, a acceptat să demisioneze.

Directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, care dorește să se concentreze pe sursele de venit mai stabile, a declarat că va avea loc cea mai importantă transformare a băncii din ultimele decenii.

”Este un nou început. Creăm o bancă care va fi mai profitabilă, mai suplă, mai inovatoare și mai rezistentă”, a afirmat Sewing.

Sewing va reprezenta banca de investiții în board-ul Deutsche Bank, într-o schimbare care ilustrează influența mai scăzută a diviziei.

Directorul general a semnalat în luna mai această restructurare amplă, promițând acționarilor ”concedieri masive” la banca de investiții, ca urmare a eșecului negocierilor de fuziune cu Commerzbank.

EXCLUSIV Codul Fiscal - din nou schimbat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Codul Fiscal - din nou schimbat

Unii investitori au primit cu precauție planul de restructurare. Michael Huenseler, director   pentru administrarea de portofolii la firma Assenagon Asset Management, a spus că multe lucruri trebuie să meargă bine pentru ca planul să aibă succes.

Un manager de portofolii la Union Investment, Alexandra Annecke, a spus că măsurile vin foarte târziu și a notat că obiectivul de a reduce raportul dintre costuri și venituri la 70% nu este suficient de ambițios, comparativ cu competitiroii internaționali.

Deutsche Bank nu a precizat zonele geografice unde vor avea loc concedierile. Divizia de instrumente financiare este prezentă în mare parte la New York și Londra. O persoană apropiată situației a declarat că restructurarea angajaților va fi distribuită la nivel mondial, inclusiv în Germania.

Stephan Szukalski, șeful sindicatului DBV și membru în board-ul băncii, a declarat că măsurile merg în direcția bună și că ar putea fi ”un nou început real pentru Deutsche Bank”.

Board-ul Deutsche Bank s-a reunit duminică pentru a conveni schimbările, acesta fiind unul dintre cele mai ample anunțuri de reducere a numărului de locuri de muncă la o bancă importantă după 2011, când HSBC a anunțat că va desfiinșa 30.000 de posturi.

Deutsche Bank anticipează o pierdere netă de 2,8 de miliarde de euro (3,1 miliarde dolari) în trimestrul al doilea, ca rezultat al costurilor de restructurare, și perdere pe ansamblul anului.

În acest fel, Deutsche va înregistra pierderi în patru din ultimii cinci ani. Acțiunile băncii au scăzut la un minim record, luna trecută.

Leul românesc, cea mai slabă performanță din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Leul românesc, cea mai slabă performanță din Europa Centrală și de Est

Fondată în 1870, Deutsche Bank a fost mult timp o sursă de finanțare și de consultanță pentru companiile germane care au dorit să se extindă în străinătate sau să atragă fonduri pe piețele de obligațiuni sau de acțiuni, rol pentru care a fost sprijinită discret de guvernele de la Berlin.

Restructurarea masivă a băncii de investiții ar putea îngreuna acest rol al băncii și ar inversa extinderea începută în 1989 prin achiziția băncii Morgan Grenfell din Londra și care a continuat prin preluarea Bankers Trust în Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
locuri de munca
banca