Piața muncii din SUA își revine surprinzător. Următoarea mutare a Fed, incertă

Piața muncii din SUA își revine surprinzător. Următoarea mutare a Fed, incertă
scris 5 iul 2019

Piața americană a muncii și-a revenit în iunie, după evoluția dezamăgitoare din luna mai, depășind semnificativ estimările analiștilor. Evoluția pozitivă de pe piața muncii va amplifica, cel mai probabil, dezbaterile privind necesitatea reducerii dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) și amploarea acestora.

"Este un raport foarte, foarte bun per ansamblu. Dacă Fed se gândește să facă tăieri de siguranță, te întrebi împotriva a ce ricuri vrea să se asigure?", a declarat Torsten Slok, economist șef la Deutsche Bank, pentru Bloomberg.

Economia americană se confruntă în continuare cu tensiunile comerciale și inflația scăzută, însă evoluția solidă a locurilor de muncă ar putea diminua presiunile de reducere a dobânzilor, în special dacă vorbim de o tăiere de jumătate de punct procentual.

Osram, cu operațiuni în România, acceptă oferta de 3,4 miliarde euro de la Bain Capital și Carlyle CITEȘTE ȘI Osram, cu operațiuni în România, acceptă oferta de 3,4 miliarde euro de la Bain Capital și Carlyle

Economia americană a creat luna trecută 224.000 de locuri de muncă, comparativ cu 72.000 de posturi în mai (date revizuite), potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii din SUA.

Rata șomajului a urcat la 3,7%, de la minimul ultimei jumătăți de secol, de 3,6%, pe fondul creșterii participării pe piața muncii. Salariul mediu orar a urcat cu 3,1% în ritm anual.

"O reducere de 25 de puncte de bază este încă în cărți, dar raportul elimină șansele unei tăieri de 50 de puncte de bază. Raportul face ca dezbaterile privind reducerea dobânzilor să fie mai aprinse. Numărul de locuri de muncă calmează îngrijorările că piața muncii încetinește mai abrupt decât era estimat, dar tendința este de moderare", spune Ryan Sweet, director de cercetare pe politică monetară la Moody’s Analytics.

viewscnt
Afla mai multe despre
economia sua
politica monetara
piata muncii
locuri de munca sua
dobanzi sua
rezerva federala
fed