ANALIZĂ PROFIT TV Relațiile comerciale și politica mențin incertitudinea, raportările financiare mișcă bursele

ANALIZĂ PROFIT TV Relațiile comerciale și politica mențin incertitudinea, raportările financiare mișcă bursele
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 1 nov 2019

Ultima zi a lunii octombrie a fost colorată în roșu pe Wall Street, în contextul în care investitorii au digerat în continuare incertitudinea dată de relațiile comerciale și de politica internă, la o zi după decizia Federal Reserve (FED) de a reduce rata dobânzii de referință cu 25 puncte de bază pentru a treia oară în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii (SUA) a adoptat ieri o rezoluție (cu 232-196 voturi) ce stabilește cadrul pentru următoarea etapă a anchetei de demitere a președintelui Donald Trump, care va face ancheta mai publică. Pe frontul războiului comercial, Bloomberg News a raportat că oficialii chinezi încearcă să reducă din așteptările pentru un acord comercial cuprinzător pe termen lung cu SUA, cel puțin în mandatul președintelui Trump, chiar dacă acordul parțial „faza unu” a fost aproape finalizat, la doar o zi după ce Chile a anulat forumul de cooperare economică Asia-Pacific, stabilit inițial pentru 15-17 noiembrie. În ceea ce privește companiile, acțiunile Apple (+2,26%), Facebook (+1,81%) și Starbucks (+0,44%) au crescut după ce rezultatele financiare la trimestrul trei au confirmat așteptările, dar trebuie menționat câștigul Kraft Heinz (+13,44%), în timp ce la polul opus s-au situat companiile de ride sharing Uber (-6,67%) și Lyft (-6,05%).

Vânzările mondiale de smartphone-uri au crescut pentru prima dată după 2 ani de scădere CITEȘTE ȘI Vânzările mondiale de smartphone-uri au crescut pentru prima dată după 2 ani de scădere

Și pe piețele bursiere europene s-au înregistrat în mare parte scăderi, principalii indici bursieri fiind trași în jos de rezultatele slabe financiare și de grijile reînnoite cu privire la disputa comercială dintre cele mai mari două economii din lume. Astfel, printre cele mai mari pierderi le-au înregistrat acțiunile Eutelstat (-7,96%, după ce compania a ratat așteptările privind veniturile și și-a redus perspectivele), Royal Dutch Shell (-3,36%, care a anunțat o scădere cu 15% a profiturilor din trimestrul trei) și Air France KLM (-1,02%, după profituri cu 50% mai mici). Acțiunile Peugeot Group (PSA) au scăzut cu 12,86% pe bursa de la Paris, în timp ce acțiunile Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au urcat 8,22% la Milano, continuând avansul de ieri. Cei doi producători auto sunt doar la un pas distanță de o fuziune, după ce șefii celor două companii au ajuns la un consens, iar consiliile de administrație au votat și ele propunerea de constituire a unei singure entități. Acționarii FCA vor primi pentru această tranzacție în care PSA Group este compania care face achiziția, după cum spun sursele, 5,5 miliarde euro sub formă de dividende speciale.

Au pierdut ieri și indicii principali de la Bursa de Valori București (BVB), într-o zi marcată de vânzări ceva mai puternice, aparent efectuate de către investitori străini. Iar corecțiile au fost susținute de volume de tranzacționare mult mai mari ca de obicei, respectiv de 11,42 milioane euro, peste trei sferturi dintre acestea fiind concentrate pe cele mai tranzacționate 3 acțiuni, care au fost, deloc întâmplător, aceleași cu cele incluse de agenția FTSE Russell în cadrul indicelui său FTSE Global All Cap începând din luna septembrie a anului viitor, respectiv Romgaz (SNG -1,87%), Banca Transilvania (TLV -2,46%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,56%). Au fost urmate în topul lichidității de titlurile Nuclearelectrica (SNN -0,97%) și Fondul Proprietatea (FP -0,86%).

Pe piața valutară dolarul american (USD) a pierdut teren în fața monedelor de refugiu, scăderea cea mai mare având-o perechea USD/JPY, de circa 80 puncte, de la 108.80 la 108.00. În același timp a fost o zi de apreciere pentru moneda națională căci, după cursul de 4,7576 stabilit de Banca Națională a României (BNR) pentru EUR/RON, perechea a scăzut până la 4,7500, revenind seara la 4,7550.

De remarcat ieri și scăderea drastică a yield-urilor americane. Cel mai mult (-9,8%) au scăzut randamentele bondurilor la 5 ani, urmate de cele la 10ani (-8,9%) și la 2 ani (-8,2%).

Pe piața mărfurilor am consemnat a patra zi consecutivă de scădere pentru cotațiile țițeiului, ajunse la 54 dolari pe baril (Crude WTI) și 59 dolari pe baril (Brent), în timp ce prețul aurului a ajuns la 1510 dolari pe uncie după două zile de creștere.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa