ANALIZĂ PROFIT TV Ziua și maximele istorice pentru indicii bursieri de pe Wall Street

ANALIZĂ PROFIT TV Ziua și maximele istorice pentru indicii bursieri de pe Wall Street
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 12 iul 2019

Indicii bursieri de pe Wall Street continuă să stabilească noi maxime istorice. Astfel, după o nouă zi pozitivă, Dow Jones Industrial Average (DJIA) depășește pentru prima oară în istorie 27,000 puncte și închide la un nivel record de 27,088.08 puncte. Și S&P500 a stabilit un nou maxim istoric la închidere, de 2,999.91 puncte, însă poate fi considerat ușor dezamăgitor faptul că nu a reușit să termine peste 3,000 puncte, cu atât mai mult cu cât nici maximul intraday nu l-a depășit pe cel din urmă cu 24 ore, de 3,002.88 puncte. În schimb indicele tehnologic NASDAQ a închis cu o pierdere simbolică de -0,08%, după ce stabilise și el cu o zi înainte un nou maxim istoric.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă în prima parte a sesiunii am asistat la creșteri pe piețele bursiere europene importante, ulterior au apărut scăderile și ziua s-a încheiat cu pierderi, căci temerile legate de încetinirea creșterii economice în Europa s-au amplificat după ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat că spațiul de manevră al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru reducerea ratelor dobânzilor poate fi limitat. Raportul anual al Fondului relevă ca principale riscuri pentru economia zonei euro tensiunile comerciale, Brexitul și datoria Italiei. Dealtfel acestea se regăsesc și în procesul-verbal al ultimei ședințe de politică monetară a Băncii Centrale Europene, care a scos în evidență preocupările legate de scăderea în continuare a perspectivelor economice și evoluției limitate a inflației.

În ceea ce privește piețele asiatice, acestea au evoluat în general pe creștere, remarcându-se bursa din Hong Kong, cu un plus de +0,81%, în timp ce indicii din China au terminat indecis.

Verde intens ieri la București, cu foarte puține dintre companiile cotate terminând cu pierderi. Plusul de +1,54% pentru indicele general BET a dus cotația la 9,024.03 puncte, care este cea mai mare din ianuarie 2008, depășind-o astfel pe cea din aprilie 2018. Volumele de 10,83 milioane euro sunt duble comparativ cu primele trei zile ale săptămânii, însă peste două treimi din rulajul de ieri au însemnat transferuri cu cele mai lichide trei titluri, respectiv Banca Transilvania (TLV +2,46%), OMV Petrom (SNP +2,21%) și BRD Groupe Société Générale (BRD +1,66%). În topul lichidității s-au mai situat Fondul Proprietatea (FP +0,92%) și Romgaz (SNG +1,70%). Cea mai mare creștere dintre componentele indicelui BET au avut-o tocmai cele mai lichide acțiuni, cele ale Băncii Transilvania (TLV), ajunse la prețul de 2,5000 lei, la care capitalizarea băncii depășește 12 miliarde lei. Cel mai puțin a crescut indicele financiar BET-FI (+0,23%), cu SIF Moldova (SIF2) pe pierdere (-0,87%), în timp ce indicele energetic BET-NG a câștigat +1,21%, trei dintre componentele sale terminând ședința de tranzacționare pe roșu, și mă refer aici la Oil Terminal (OIL -4,49%), Rompetrol Well Services (PTR -2,31%) și Transgaz (TGN -0,55%).

Pe piața forex dolarul (USD) a continuat în prima parte a zilei tendința de scădere din această săptămână, însă cifrele venite din economia SUA au făcut ca moneda americană să se aprecieze ulterior, micșorând și mai mult probabilitatea unei tăieri de dobândă cu 50 puncte de bază la următoarea ședință a Federal Reserve. Inflația în luna iunie, exceptând prețurile volatile (alimentele și energia), a crescut față de luna precedentă (0.3% pe o bază lunară și de 2,1% anual), în timp ce cererile inițiale de somaj (209.000) au scăzut comparativ cu luna trecută. EUR/RON a evoluat între 4,7300 și 4,7400, cursul stabilit de Banca Națională fiind 4,7339.

După creșterea de alaltăieri prețul aurului a corectat, în contextul aprecierii dolarului, însă metalul prețios valorează în continuare peste 1400$/uncie, în timp ce cotațiile țițeiului s-au menținut în jurul valorilor actuale, 60,50$/baril pentru Crude/WTI și 66,50$/baril Brent.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
wall street