Angeloni, BCE: Creditele neperformante ale băncilor din Italia pot fi administrate

Angeloni, BCE: Creditele neperformante ale băncilor din Italia pot fi administrate
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2016

Nivelul ridicat al creditelor neperformante din portofoliile băncilor italiene poate fi administrat, afirmă într-un interviu Ignazio Angeloni, membru în consiliul de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), adăugând că problema nu este specifică Italiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile băncilor italiene au scăzut semnificativ în acest an, din cauza îngrijorării investitorilor provocată de împrumuturile neperformante de circa 360 de miliarde de euro, pe care BCE vrea să le vadă reduse, scrie News.ro.

”Nu este o problemă specifică sau la nivel național în Italia. Unele bănci sunt împovărate de nivelul ridicat al creditelor neperformante.Această problemă poate fi administrată, dar nu trebuie subestimată”, afirmă Angeloni în interviul acordat publicat vineri de Il Sole 24 Ore.

BCE, care supraveghează băncile din zona euro, a făcut din combaterea împrumuturilor neperformante unul dintre obiectivele acestui an, iar investitorii s-au temut că va impune băncilor vânzarea acestora.

Noul formular de TVA, celebrul D088, a fost publicat și va fi aplicat din august CITEȘTE ȘI Noul formular de TVA, celebrul D088, a fost publicat și va fi aplicat din august

Surse apropiate situației au declarat în iunie că BCE vrea să recomande băncilor, la sfârșitul acestui an sau la începutul lui 2017, să reducă creditele neperformante, amplificând presiunea, dar fără să le forțeze mâna.

”Știm bine că absorbția creditelor neperformante, când nivelul este ridicat, nu poate avea loc rapid”, a arătat Angeloni.

Obiectivul este de a ajuta băncile să se folosească de toate marjele de manevră pentru a rezolva problema cât mai repede, a spus bancherul.

El a adăugat că fondul de salvare Atlande, înființat recent în Italia pentru stabilizarea sectorului bancar, este insuficient pentru rezolvarea tuturor cazurilor în care ar fi nevoie de bani pentru cumpărarea de împrumuturi problemă sau pentru consolidarea capitalului băncilor.

Atlante are nevoie să își dezvolte resursele, în special din partea investitorilor privați din afara sectorului bancar italian.

”Cred și că prezența unor investitori internaționali ar fi un semn bun”, a adăugat Angeloni.

Oficialul BCE a reafirmat totodată punctul de vedere că reglementările europene permit acordarea de ajutor din partea statului fără să impună pierderi investitorilor privați, dacă sprijinul are rolul să asigure stabilitatea financiară.

BCE urmează să informeze în curând băncile în privința necesarului de capital pentru a se proteja de posibile pierderi.

viewscnt
Afla mai multe despre
ignazio angeloni
bcr