ASF pierde un litigiu cu Onix Asigurări, care subscrie exclusiv pe teritoriul Italiei

ASF pierde un litigiu cu Onix Asigurări, care subscrie exclusiv pe teritoriul Italiei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 30 dec 2016

Curtea de Apel București (CAB) a anulat o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), contestată de ONIX Asigurări, care a hotărât, în decembrie 2015, să nu comunice instituțiilor similare din 20 de state că asigurătorul român și-a extins activitatea în aceste țări pentru asigurări de credite, de garanții și de pierderi financiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prin Decizia 3.660/2015, ASF a hotărât să nu comunice autorităților din Anglia, Polonia, Grecia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Irlanda, Croația, Cipru, Estonia, Letonia, Malta, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Lituania și Ungaria că Onix Asigurări și-a extins activitatea de asigurare pe teritoriul acestor țări pentru asigurări de credite (clasa B14), de garanții (clasa B15) și de pierderi financiare (clasa B16), se arată într-un răspuns al instituției remis la solicitarea Profit.ro.

Instituția susține că a luat aceată decizie după ce autoritatea similară din Italia a interzis Onix Asigurări, în decembrie 2013, subscrierea de noi contracte de asigurare pe teritoriul Italiei.

“În motivarea acesteia, IVASS a reținut împrejurarea că «Acționarul majoritar al Onix Asigurări nu corespunde legilor și normativelor europene, din punct de vedere reputațional, pentru a putea garanta conducerea pe baze de corectitudine și prudențialitate a unei societăți cu profil financiar», precum și faptul că «Activitatea Onix Asigurări, așa cum reiese din analiza primelor subscrise, se desfășoară preponderent în Italia și se concentrează pe segmentul sensibil al garanțiilor cu beneficiari din domeniul administrației publice și entități private, prezentând riscuri mari de prejudiciere, atât a finanțelor publice, cât și a asiguraților italieni sau a companilor de asigurare italiene»”, se spune în răspunsul ASF.

Iohannis a retrimis în Parlament proiectul PSD care elimină 102 taxe CITEȘTE ȘI Iohannis a retrimis în Parlament proiectul PSD care elimină 102 taxe

Decizia IVAAS a fost contestată de Onix Asigurări, dar instanța competentă din Italia încă nu s-a pronunțat definitiv și irevocabil în acest litigiu.

“Deși Onix Asigurări are autorizație pentru mai multe clase de asigurare, din raportările transmise ASF, rezultă că aceasta desfășoară activitate exclusiv pentru asigurări de garanții (clasa B15). Având în vedere împrejurarea că societatea nu desfășoară activitate de asigurare pentru clasele B14 și B16, rezultă că marja minimă de solvabilitate raportată la data de 30.06.2015, calculată atât la valoarea primelor subscrise în ultimele 12 luni cât și la media anuală a daunelor brute plătite în ultimele 36 de luni calendaristice, anterioare datei raportării, vizează numai activitatea pe clasa B15”, se mai arată în răspunsul ASF.

De asemenea, susține Autoritatea de reglementare, din analiza raportărilor periodice transmise rezultă că pentru clasele B14 și B16 societatea nu deține program de reasigurare care să permită o dispersie a riscurilor aferente polițelor ce se vor încheia pentru clasele de asigurare în cauză, ca măsură de protecție.

“Cele mai sus prezentate, precum și neadecvarea profilului la risc al societății în condițiile extinderii activității nu pot asigura desfășurarea acesteia cu respectarea normelor prudențiale specifice”, spune ASF.

Decizia CAB din 12 decembrie va fi contestată de ASF în termen de 15 zile de la data comunicării sentinței, se arată în răspunsul instanței.

Publicarea listei cu datornici persoane fizice de către ANAF, posibil neconstituțională: Tribunalul București a sesizat CCR CITEȘTE ȘI Publicarea listei cu datornici persoane fizice de către ANAF, posibil neconstituțională: Tribunalul București a sesizat CCR

Onix Asigurări și-a început activitatea în 1998 sub denumirea de Asigurarea Romas – Ceccar, fiind o societate de asigurare profesională a membrilor Corpului Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România.

În 2005, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de grupul financiar maghiar OTP Bank, care schimbat denumirea în OTP Garancia Asigurări.

Trei ani mai târziu, grupul francez Groupama a preluat integral asigurătorul român, iar portofoliul de polițe a fost transferat către Groupama Asigurări. Ulterior, în decembrie 2010, compania și a schimbat denumirea în Onix Asigurări, conform unei decizii a autorității de reglementare.

În martie 2012, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de Egadi Company, controlată de cetățeanul Italian Simone Lentini.

În februarie 2016, Onix Asigurări și-a redus capitalul social cu 30 milioane de lei, la 50 milioane de lei, prin reducerea numărului de acțiuni, pentru acoperirea unei părți din pierderile înregistrate la finele anului 2015, care au atins 43,54 milioane de lei.

“Executarea operațiunii de reducere a capitalului social (...) nu va avea repercusiuni negative asupra activității societății, asupra activului net sau poziției financiare ale Onix Asigurări și nu va antrena vreo distribuire de fonduri către acționari și/sau alte părți afiliate”, se arată într-o hotărâre a acționarilor din 15 februarie.

Acționarii Onix Asigurări după diminuarea capitalului sunt Egadi Company SRL București – 99,99% și Simone Lentini – 0,01%.

La finele anului 2013, Consiliul ASF a hotărât retragerea aprobării lui Simone Lentini, persoana semnificativa, director general și presședinte al Consiliului de administrație la Onix Asigurări.

Clienții UPC România vor avea acces la conținut video la cerere prin platforma Horizon, în prima parte a anului viitor CITEȘTE ȘI Clienții UPC România vor avea acces la conținut video la cerere prin platforma Horizon, în prima parte a anului viitor

"ASF a constatat că Simone Lentini nu a respectat condițiile asumate în urma aprobării din partea fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) din data de 12 septembrie 2012", se arată într-un comunicat al ASF remis la 22 ianuarie 2014.

Lentini a contestat decizia ASF la CAB și, ulterior, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Următorul termen în acest dosar este programat pentru 21 februarie.

Potrivit ASF, subscrierile Onix Asigurări în afara României au atins 36,4 milioane de lei la finele anului 2015, de la 24,9 milioane de lei în urmă cu un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
onix
asf
litigiu