ASF va verifica efectele noii legislații privind asigurarea RCA, după ce Comisia Europeană a atenționat România

ASF va verifica efectele noii legislații privind asigurarea RCA, după ce Comisia Europeană a atenționat România
scris 6 aug 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară va forma un grup de lucru care să analizeze efectele noii legislații privind asigurarea de răspundere civilă auto și să identifice soluții de îmbunătățire a acesteia, la 1 an de la aplicarea noilor prevederi.

"După un an de aplicare a noii legislații RCA, în care schimbările radicale aduse de aceasta au asigurat o mai bună susținere a intereselor cetățenilor și a mediului economic românesc, este momentul unei analize. În plus, prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm de convergența legislației românești cu cea europeană, aspect de asemenea prioritar pentru noi. În același timp, nu vom face rabat de a apăra drepturile și interesele cetățenilor români, eventualele modificări aduse urmând a fi susținute de abordările prevăzute de cadrul european din perspectiva reglementării, supravegherii, controlului, a aplicării unor noi reguli de conduită corecte pentru piața românească", spune Leonardo Badea, președintele ASF.

La rândul său, Cornel Coca-Constantinescu, vicepreședintele ASF responsabil cu sectorul Asigurări-Reasigurări, a arătat că piața asigurărilor s-a stabilizat în ultimul an și că analiza grupului de lucru ar trebui să identifice zonele unde pot fi aduse îmbunătățiri.

ASF: Dosarele de daună RCA au crescut, pe fondul avansului înmatriculărilor. Societățile cu cele mai multe dosare avizate CITEȘTE ȘI ASF: Dosarele de daună RCA au crescut, pe fondul avansului înmatriculărilor. Societățile cu cele mai multe dosare avizate

"Piața asigurărilor, în ultimul an, s-a stabilizat și a devenit mai predictibilă, îndreptându-se spre atingerea dezideratului de piață matură. Aceste aspecte au funcționat în avantajul asiguraților prin stabilizarea tarifelor și creșterea calității serviciilor. Dialogul cu asociațiile de consumatori sau alte asociații care urmăresc interesele asiguraților, dincolo de interesele lor comerciale, rămâne un factor esențial pentru buna funcționare a întregului sistem. Analiza pe care o propunem ar trebui să identifice zonele unde putem aduce îmbunătățiri, având în vedere că societatea, economia și implicit asigurările se află într-o continuă evoluție, la care trebuie să ne adaptăm prin identificarea celor mai bune soluții", a spus vicepreședintele ASF.

Comisia Europeană (CE) a decis pe 19 iulie să trimită României o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să transmită observațiile cu privire la normele sale naționale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca