Euroins intră în procedură de redresare financiară

Euroins intră în procedură de redresare financiară
Oana Osman
Oana Osman
scris 14 oct 2015

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât în ședința de astăzi deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., obiectivul fiind restabilirea situației financiare în termen de un an, a anuțat ASF, într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al Euroins, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului. 

De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.  

În cel mult 20 de zile de la data comunicării acestei decizii, Consiliul de Administrație al Euroins are obligația de a depune la ASF planul de redresare care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenționează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât și un program de stingere a datoriilor. De asemenea, Eroins va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare.

Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. Euroins are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării, precizează ASF.

ASF a anunțat, în luna august a acestui an, că a solicitat Euroins completarea unui plan de măsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie.Euroins România a propus Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) majoarea capitalului social cu 200 milioane de lei până la 30 iunie 2016, dar autoritatea a respins-o pentru că suma este insuficientă și depășește termenul de trei luni de la publicarea rezultatelor testului de stres.

Societatea a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practică numai asigurări generale și este controlată de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 96,54%.

Capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.

Primele subscrise în 2014, în valoare totală de 474,4 milioane de lei, au adus Euroins o cotă de piață de 5,9%, situând-o pe locul 8 în topul celor mai mari asigurători din România.

În primele șase luni ale acestui an, societatea a subscris prime în sumă de 361 milioane de lei, în creștere cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul RCA reprezintă peste 95% din veniturile societății.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
redresare financiara
asf