EXCLUSIV Legea RCA se schimbă în maximum două săptămâni: decontare directă, mașină la schimb, amenzi uriașe pentru asigurători, despăgubiri limitate și o posibilă intrare a statului pe piață

EXCLUSIV Legea RCA se schimbă în maximum două săptămâni: decontare directă, mașină la schimb, amenzi uriașe pentru asigurători, despăgubiri limitate și o posibilă intrare a statului pe piață
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 9 sep 2016

Guvernul va lua în discuție, la începutul săptămânii viitoare, ordonanța de urgență pentru modificarea legii RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară și-a dat deja avizul și urmează ca tot săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni, actul normativ să fie votat în plenul Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar dacă, inițial, Guvernul și Parlamentul au urmat căi paralele pentru modificarea legii, așa cum Profit.ro a arătat în premieră, se pare că în prezent, în urma demersurilor ASF, a fost agreată varianta de la Senat care va fi promovată de Guvern, sub forma unei ordonanțe de urgență.

Această variantă este susținută și de către organizațiile patronale ale transportatorilor, care își regăsesc în ordonanță majoritatea doleanțelor.

Concret, șoferii vor putea încheia polița RCA pe orice perioadă de la o lună la un an, multiplu de o lună, și vor putea achita prima în rate. În prezent, asigurarea se poate face doar pe perioade de șase luni sau un an, iar prima nu poate fi achitată în rate.

De asemenea, pe perioada reparațiilor, șoferii păgubiți vor beneficia de mașină la schimb oferită de către asigurător. În plus, șoferii vor putea alege să suspende polița în perioadele în care nu utilizează automobilul.

Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER

Cea mai importantă modificare este, însă, introducerea sistemului de decontare directă, contestat aprig de asigurători, dar susținut atât de ASF, cât și de organizațiile transportatorilor. După ce noua lege va intra în vigoare, plata despăgubirilor nu va mai fi făcută de asigurătorul șoferului vinovat, ci direct de către firma care a emis RCA pentru șoferul care a suferit dauna.

Ulterior, printr-un sistem de decontare asemănător cu depozitarul central de la Bursa de Valori București, firma care a făcut plata reperațiilor își va recupera banii de la cea care a asigurat mașina condusă de șoferul vinovat.

Organizațiile transportatorilor suțin că toate aceste măsuri vor conduce la o reducere a costurilor, dar ele sunt contrazise de asigurători în opinia cărora efectul va fi exact opus.

Legea poate ieși din Parlament modificată semnificativ: statul intră pe piața RCA cu Eximasig și prețuri de referință

Pe de altă parte, există șanse serioase ca Ordonanța de Urgență să iasă din Parlament într-o formă mult ajustată comparativ cu ce va trimite Guvernul. Parlamentarii PSD, care alături de aliații din Parlament pot forma o majoritate, vor susține introducerea mai multor amendamente, cel mai spectaculos fiind capitalizarea Eximasig și intrarea companiei de stat pe piața RCA.

Această idee a fost susținută și de parlamentarul PNL, Andrea Paul Vass și aparține, la origine, unor specialiști din ASF. Așadar, există o posibilitate serioasă ca ea să aibă o susținere semnificativă în Parlament.

"Este adevărat că Guvernul va trimite Ordonanța de Urgență privind modificarea legii RCA către Parlament. O va face chiar săptămâna viitoare. Este adevărat și că este vorba despre forma legii elaborată în comisiile de la Senat. Totuși, legea va ieși mult modificată. Se va introduce un preț de referință pentru RCA și sancțiuni uriașe pentru asigurătorii care nu plătesc la timp daunele. Vor fi amenzi de până la 100.000 de lei/ daună pentru întârzieri peste un anumit număr de zile și se va putea merge până la ridicarea licenței pe perioade de trei sau șase luni. De asemenea, unitățile service care refuză reparațiile pe RCA vor putea fi sancționate cu ridicarea licenței pe șase luni. Nu în ultimul rând, Guvernul va avea la dispoziție 6 luni pentru a pune la dispoziție fondurile necesare capitalizării Eximasig în vederea intrării pe piață", spune Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente și una dintre persoanele care au participat la negocierile privind noua lege. 

Despăgubiri limitate pentru vătămările corporale

Ordonanța de urgență va include și cea mai importantă modificare dorită de firmele de asigurare. Despăgubirile pentru vătămări corporale, care au ajuns să cântărească cât un sfert din totalul daunelor achitate, vor fi limitate substanțial.

EXCLUSIV Lelkes, președintele Asirom: Din 12 septembrie scădem tarifele RCA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lelkes, președintele Asirom: Din 12 septembrie scădem tarifele RCA

Această măsură ar trebui să aibă un impact direct și semnificativ asupra costurilor primei de asigurare, în contextul în care explozia și lipsa de predictibilitate a plăților pentru vătămări corporale este motivul principal invocat de asigurători pentru creșterile de preț.

“Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății persoanelor sau decesului acestora se evaluează pe baza punctajului obținut prin însumarea punctelor, comunicat de către Institutul Național de Medicină Legală și prevăzut în reglementările A.S.F., corespunzător categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate în urma producerii accidentului de vehicule”, arată propunerea de act normativ.

Formula găsită de asigurători este apropiată de sistemul utilizat în perioada comunistă de către compania de stat ADAS. Fiecărui tip de vătămare îi este atribuit un anumit punctaj pentru ca valoarea despăgubirii să poată fi stabilită unitar, indiferent de caz.

Asigurătorii se așteaptă ca acest sistem să fie preluat și de către judecătorii care administrează dosarele în care victimele accidentelor cer despăgubiri de la asigurător. Legea RCA, însă, nu va putea deveni obligatorie pentru judecători și nici nu poate limita accesul oamenilor la justiție.

Proiectul de lege mai arată că fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vătămare va valora cât două salarii minime brute pe economie. În același timp, scala IML se oprește la 200 de puncte traumatice, atribuite stării vegetative permanente.

În aceste condiții, la un salariu minim de 1.250 de lei, cât va fi în luna mai, despăgubirea maximă ajunge la 500.000 de lei sau puțin peste 100.000 de euro. Suma este cu mult sub cele atribuite în prezent de instanțele de judecată care, pentru urmașii victimelor din accidente rutiere au acordat și peste 1 milion de euro. 

Pe de altă partem practica judiciară este neunitară , existând situații în care pentru același caz o instanță a acordat 10.000 de euro iar alta 500.000 de euro, de exemplu.

În cazul unor vătămări mai puțin grave, dar semnificative, sumele pot fi chiar derizorii. De exemplu, un picior rupt echivalează cu un punct, sau 2.500 de lei, iar un ochi pierdut echivalează cu aproximativ 10 puncte sau 25.000 de lei. În situații speciale, mai spune legea, se pot acorda despăgubiri mai mari decât cele stabilite în urma analizei punctajului, însă majorarea nu poate depăși 25%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
lege rca
pret rca
rca camion
protest rca