Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “slab”, citând “scăderea semnificativă” a poziției de capital

Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “slab”, citând “scăderea semnificativă” a poziției de capital
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 iun 2022

Fitch Ratings a retrogradat calificativele de soliditate financiară ale Euroins România și ale altor doi asigurători generali din cadrul grupului Euroins Insurance Group (EIG), cu perspectivă negativă, citând scăderea “semnificativă” a capitalurilor, în urma recalculării rezultatelor EIG pe 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Agenția de evaluare financiară a retrogradat calificativul Euroins România Asigurare-Reasigurare la 'B+' (“slab”) de la 'BB-' (“oarecum slab”) și a anunțat acțiuni de rating similare pentru două dintre subsidiarele bulgare ale EIG, respectiv Insurance Company Euroins AD și Insurance Company EIG Re AD (Euroins Re).

Perspectiva este negativă pentru toți cei trei asigurători.

EXCLUSIV MaxyGo Credit, cu finanțare de la acționarii unui broker de asigurări din Top 20, și-a luat licența de la BNR și va începe creditarea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MaxyGo Credit, cu finanțare de la acționarii unui broker de asigurări din Top 20, și-a luat licența de la BNR și va începe creditarea

“Retrogradarea reflectă o scădere semnificativă a poziției de capital ca urmare a retratării rezultatelor EIG pentru anul 2020”, potrivit Fitch.

Agenția notează că EIG a retratat, în bilanțul său anual pe 2021, rezerva IBNR (pentru daune întâmplate, dar neraportate) contabilizată pentru 2020, “în special în ceea ce privește afacerile sale pe segmentul auto din România”.

Datele recalculate au implicat o poziție de capital mult mai mică la sfârșitul anului 2020 decât cea contabilizată anterior.

“Aceste retratări au slăbit în mod semnificativ poziția de capital a EIG: scorul modelului nostru de capital Prim FBM a fost, pe baza evaluărilor preliminare, sub nivelul «oarecum slab» la sfârșitul anului 2020, comparativ cu evaluarea anterioară pentru un scor «adecvat»”, arată Fitch.

Agenția precizează că scorul Prism FBM a rămas sub nivelul "oarecum slab" și la finele anului trecut, “deși s-a îmbunătățit vizibil în cadrul categoriei față de rezultatul retratat pentru sfârșitul anului 2020”, în mare parte datorită unei injecții de capital de 42 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Eurohold în septembrie 2021.

Potrivit Fitch, perspectiva negativă asociată calificativelor 'B+' acordate celor trei asigurători reflectă “incertitudinea în ceea ce privește adecvarea rezervelor și experiența”, precum și potențialul impact negativ pe care alte retratări ale EIG l-ar putea avea asupra poziției de capital.

EIG se numără printre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune, având peste 4 milioane de clienți în 13 țări și mai mult de 3.000 de angajați. Grupul a raportat venituri și un profit record în 2021, în principal pe fondul performanțelor solide din România și Bulgaria.

UNSAR - Victorie definitivă în ancheta de pe piața asigurărilor CITEȘTE ȘI UNSAR - Victorie definitivă în ancheta de pe piața asigurărilor

Veniturile din primele de asigurare s-au dublat anul trecut comparativ cu 2020, la 700 milioane de euro și au fost susținute de creșterea cu 67% și, respectiv 15% a primelor brute subscrise de Euroins România și Euroins Bulgaria.

Rata de solvabilitate s-a situat la 131% la sfârșitul anului 2021, “evidențiind capitalizarea solidă a grupului”, potrivit EIG.

Euroins România a devenit cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance.

În 2021, subscrierile companiei au depășit 2,2 miliarde de lei, din care segmentul RCA a avut o pondere de 96%.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins romania
fitch ratings
retrogradare rating euroins romania
eig
euroins insurance group