Guvernul nu se grăbește să semneze prelungirea plafonării tarifelor RCA. Ce soluție este căutată

Guvernul nu se grăbește să semneze prelungirea plafonării tarifelor RCA. Ce soluție este căutată
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2023

Guvernul a discutat în primă lectură un proiect de prelungire până la finele anului a tarifelor la polițele RCA. Documentul ar urma însă să fie aprobat doar într-una din ședințele viitoare. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”A existat pe ordinea ședinței de guvern, în primă lectură însă, un proiect pentru prelungirea până la fnalul acestui an a polițelor RCA, pentru a se evita creșterea prețurilor acestor polițe pe final de an în special, când cererea este foarte mare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. 

Acesta a adăugat că se caută însă și o soluție pe termen lung care să ducă la reglementarea pieței.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul este de acord cu majorarea salariului minim, dar, deocamdată, nu și în construcții, agricultură, alimentație, descoperind o problemă. Ministerele reanalizează textul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul este de acord cu majorarea salariului minim, dar, deocamdată, nu și în construcții, agricultură, alimentație, descoperind o problemă. Ministerele reanalizează textul

În una aprilie, Guvernul a plafonat pentru 6 luni prețurile RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la Legea RCA, pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.

În urma acestei decizii, tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa bonus/ malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta; influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat.

Pe perioada aplicării prevederilor actului normativ, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent car ce oferă servicii de închiriere autoturisme fără conducător auto.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asiguratorul RCA. Prin excepție, această perioadă poate fi prelungită numai cu aprobarea asiguratorului RCA în situații justificate.

Potrivit hotărârii, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite de prezentul act normativ și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asiguratorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. 

Ciucă vrea amendarea cu până la 20.000 lei a celor care pun diverse însemne pe tricolorul național CITEȘTE ȘI Ciucă vrea amendarea cu până la 20.000 lei a celor care pun diverse însemne pe tricolorul național

Această schimbare a venit după ce principalii asigurători au spus că nu este posibil să susțină tarifele de anul trecut.

Varianta nouă a proiectului păstrează plafonarea comisioanelor percepute de brokeri la maximum 8% din prima brută încasată. 

Potrivit Ministerului Finanțelor, în cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referință actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

”Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și vârsta asiguratului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică >2500 cmc, pentru asigurații cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv). Pentru subcategoriile de autoturisme cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 2001 și 2500 cmc, respectiv >2500 cmc, tariful de referință RCA este mai mare decât prima medie din luna februarie 2023 în cazul tuturor segmentelor tarifare, în funcție de vârsta asiguratului, variația medie totală (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pentru aceste două subcategorii de autoturisme fiind de aproximativ +27%”, se arată în documentul pregătit.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
asf
prelungire
plafonare
preț