Guvernul prelungește, cu câteva zile înainte de expirare, plafonarea tarifelor RCA

Guvernul prelungește, cu câteva zile înainte de expirare, plafonarea tarifelor RCA
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2023

Guvernul prelungește până la finele anului tarifele la polițele RCA, a anunțat premierul Ciolacu, care a adăugat că astfel este prevenită creșterea tarifelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Actuala măsură de plafonare a tarifelor RCA expira la 10 octombrie. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Aprobăm astăzi și proiectul de hotărâre prin care prelungim până la finalul anului plafonarea tarifelor RCA. Este o decizie justificată, fiindcă actuala plafonare a tarifelor RCA expiră pe 10 octombrie. Dacă nu continuăm plafonarea, vor crește tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă”, a declarat premierul.

UPDATE 15,30 Măsura a fost adoptată în ședința de Guvern.

În una aprilie, Guvernul a plafonat pentru 6 luni prețurile RCA la nivelul de la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o condiție: ca în această perioadă ASF și Consiliul Concurenței să vină cu modificările necesare la Legea RCA, pentru a fi evitate pe viitor alte crize și falimente.

DETALII DESPRE NOUA LEGE RCA AICI

Guvernul a pregătit un sistem strict de import pentru anumite produse agricole din Ucraina și Republica Moldova CITEȘTE ȘI Guvernul a pregătit un sistem strict de import pentru anumite produse agricole din Ucraina și Republica Moldova

Proiectul prin care Guvernul extinde perioada de plafonare a tarifelor la polițele RCA până la finele acestui an, discutat și în ședința de săptămâna trecută, a fost prezentat în dezbatere publică. Detalii AICI și AICI.

"Perioada de aplicabilitate a prevederilor instituite prin HG nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie se prelungește până la data de 31 decembrie 2023", se arată în document.

Actuala măsură de plafonare a tarifelor RCA expiră la 10 octombrie.

"În aceste condiții la data de 5 aprilie 2023 a fost emisă de HG nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie. Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primă practicate pentru asigurările RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023", mai scrie în document.

Ciolacu: După digitalizarea ANAF, prin 2025, se va aplica reforma fiscală - cu adevărata cotă unică, fără excepții, sau impozitare progresivă CITEȘTE ȘI Ciolacu: După digitalizarea ANAF, prin 2025, se va aplica reforma fiscală - cu adevărata cotă unică, fără excepții, sau impozitare progresivă

Potrivit proiectului de act normativ, prelungirea măsurii de plafonare va elimina potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.

"Situația actuală în care persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri poate fi încadrată ca și situație de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței așa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare", se mai arată în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
asf
prelungire
plafonare
preț