Noile norme fac ravagii pe piața asigurărilor. Doi brokeri din zece au fost suspendați

Noile norme fac ravagii pe piața asigurărilor. Doi brokeri din zece au fost suspendați
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 28 ian 2016

Puțin peste jumătate din brokerii de asigurare din România au reușit să se conformeze noilor reguli privind capitalul social până la data de 31 decembrie 2015, susține Autoritatea de Supraveghere Financiară. Concret, doar 289 de brokeri din cei 552 înregistrați aveau, la sfârșitul anului trecut, un capital de cel puțin 150.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Intermediarii care au respectat prevederile normei au o pondere de 90% în piața brokerajului de asigurări.

Alți 48 de brokeri au depus dosarul pentru majorarea capitalului și așteaptă încă aprobarea ASF. Pe această listă se află și nume importante chiar la nivel internațional, cum ar fi Stellar Re sau Aon. Informațiile Profit.ro arată că cei doi nu au finalizat majorările de capital până la termenul impus de Autoritate, întrucât procedurile ASF au fost mai anevoioase decât se așteptau. 

Pe de altă parte, un număr de 85 de societăți de brokeraj au activitatea suspendată pentru că nu respectă normele, altele 75 au fost notificate de ASF să aducă fondurile necesare pentru capital și încă 36 au solicitat să le fie suspendată activitatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, anul trecut, prin norma 9/2015, să oblige brokerii de asigurare să aibă un capital social de cel puțin 150.000 de lei. Măsura a fost criticată de intermediari, care au arătat că această cerință este chiar mai dură decât cele pe care trebuie să le respecte brokerii care activează pe piețe mult mai dezvoltate, cum ar fi cea din Franța.

Brokerii au argumentat că, atât timp cât ei practică o activitate de intermediere care nu presupune asumarea de riscuri privind plata daunelor, de exemplu, nu este justificată impunerea unui nivel minim de capital. De dispariția mai multor brokeri locali ar putea profita societățile de intermediere înregistrate în afara țării, care activează pe piața din România în baza dreptului european la liberă practică.

După primele nouă luni ale anului trecut, intermedierea în asigurări se apropia de 60% din totalul primelor brute subscrise în România, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria pieței. Vânzarea polițelor RCA reprezintă în jur de 90% din afacerile brokerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
brokeri
norma capital social brokeri
disparitie brokeri
asf