Aviva suspendă operațiunile fondului imobiliar din Marea Britanie, la o zi după o decizie similară luată de Standard Life

Aviva suspendă operațiunile fondului imobiliar din Marea Britanie, la o zi după o decizie similară luată de Standard Life
scris 5 iul 2016

Aviva Investors, divizia de investiții a asiguratorului britanic Aviva, a anunțat, marți, că a suspendat operațiunile fondului său imobiliar din Marea Britanie, la o zi după o decizie similară luată de Standard Life, scrie Reuters.

"Circumstanțele extraordinare din piață, care afectează la scară largă sectorul, au dus la dispariția lichidităților disponibile ale Aviva Investors Property Trust. Ca urmare, am acționat pentru a proteja interesele investitorilor și am suspendat operațiunile fondului cu începere imediată", a declarat un purtător de cuvânt al Aviva Investors.

Suspendarea operațiunilor fondului Aviva Investors Property Trust, cu active de 1,8 miliarde lire sterline (2,1 miliarde euro), survine la o zi după ce asiguratorul Standard Life a anunțat că a sistat tranzacțiile derulate de fondul specializat în proprietăți comerciale Standard Life Investments UK Real Estate Fund, din cauza numărului mare de investitori care și-au retras banii după referendumul de acum două săptămâni.

Banca Angliei reduce cerințele de capital pentru bănci, în urma votului pro-Brexit CITEȘTE ȘI Banca Angliei reduce cerințele de capital pentru bănci, în urma votului pro-Brexit

La fel ca Aviva, Standard Life a invocat circumstanțe excepționale pe piața britanică. Standard Life Investments, care administrează un portofoliu în valoare de 2,9 miliarde lire (3,4 miliarde euro), își va relua operațiunile "atunci când va fi posibil", au declarat reprezentanții companiei de asigurări, citați de Guardian. 

Analiștii anticipează că și alte fonduri vor suspenda retragerile de capital în perioada următoare.

"Fondurile imobiliare se află sub presiune ca urmare a rezultatului de la referendumul britanic, astfel că am putea observa acum un nou val de investitori care nu vor putea să își lichideze rapid investițiile în proprietățile imobiliare, la fel ca în timpul crizei financiare", consideră Laith Khalaf, analist al Hargreaves Lansdown.

Potrivit datelor Asociației Investitorilor din Marea Britanie, investitorii din retail au retras 350 milioane lire (410 milioane) din fondurile imobiliare locale în mai, cu o lună înaintea referendumului pe tema apartenenței țării la UE. Retragerile din fondurile de acțiuni au însumat 439 milioane lire (514 milioane lire).

Industria construcțiilor din Marea Britanie a înregistrat luna trecută cea mai slabă evoluție din ultimii șapte ani, arată cel mai recent sondaj Markit.

viewscnt
Afla mai multe despre
aviva
standard life
fond imobiliar
suspendare
retrageri
referendum
brexit