Banca centrală a Rusiei: Sancțiunile și presiunile asupra băncilor străine afectează piața valutară a țării

Banca centrală a Rusiei: Sancțiunile și presiunile asupra băncilor străine afectează piața valutară a țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mai 2023

Presiunile asupra băncilor străine care operează în Rusia și extinderea domeniului de aplicare a sancțiunilor agravează decontările în valută străină în Rusia și creează dezechilibre periodice pe piața internă, potrivit băncii centrale a țării, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sancțiunile occidentale asupra Moscovei din cauza acțiunilor sale în Ucraina au redus utilizarea dolarilor și euro, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a decontărilor în valute pe care Rusia le consideră ”prietenoase” – cele ale țărilor care nu au impus sancțiuni, scrie News.ro

O nouă bancă de stat în România CITEȘTE ȘI O nouă bancă de stat în România

Dar această creștere, condusă de yuanul Chinei, nu este uniformă, a spus banca centrală, creând dezechilibre temporare și dificultăți cu lichiditatea valutară.

Într-o analiză a stabilității financiare, Banca Rusiei a avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile legate de acumularea de fonduri de către ruși în bănci străine, în special dacă accesul la acestea devine restricționat.

În 2022 și în primul trimestru al anului 2023, rușii au redus volumul depozitelor în valută la băncile rusești cu 3.100 miliarde de ruble (39,9 miliarde de dolari), a spus banca centrală, în timp ce 2.600 miliarde de ruble au fost transferate filialelor băncilor străine.

Între timp, restricțiile privind achizițiile de valori mobiliare ale emitenților din țări ”neprietenoase” de către investitorii necalificați contribuie la achiziționarea de la brokerii străini, a spus banca.

”Pe termen lung, în cazul în care încrederea investitorilor privați în piața bursieră din Rusia ar scădea, există riscuri de creștere a economiilor cetățenilor în instrumente străine și de ieșire de fonduri din sistemul bancar rusesc, precum și de reducerea numărului companiilor care au capacitatea de a atrage finanțare pe termen lung”, a spus banca.

Decizie a Tribunalului în cazul Euroins CITEȘTE ȘI Decizie a Tribunalului în cazul Euroins

Băncile rusești dețin 65,6% din obligațiunile de trezorerie OFZ în circulație. Cota OFZ în activele băncilor ruse era de 8,3% la începutul lunii mai și are ”un potențial semnificativ” pentru achiziții ulterioare, a spus banca.

Dar companiile sunt, de asemenea, supuse unor costuri crescute de transport și alte costuri.

”Unul dintre principalii factori care provoacă creșterea costurilor de capital este schimbarea proceselor tehnologice ale companiilor, pe fondul lipsei de acces la echipamentele străine folosite anterior”, a spus banca, industriile farmaceutice, chimice, cauciuc și plastic fiind în dificultate în mod special.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a rusiei
valuta