Banca Centrală a Turciei majorează rata dobânzii de referință la 40%

Banca Centrală a Turciei majorează rata dobânzii de referință la 40%
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2023

Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda de referință pentru a șasea lună consecutiv, la 40%, cea mai ridicată rată de la venirea la putere a lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca a majorat rata cu cinci puncte față de luna trecută și a explicat într-un comunicat de presă că nivelul de înăsprire monetară este „foarte aproape de nivelul necesar pentru a stabili cursul dezinflației”. “Ca urmare, ritmul de înăsprire monetară va încetini”, scrie G4Media.ro.

Plafonul garanțiilor pentru IMM Invest pentru anul curent, majorat CITEȘTE ȘI Plafonul garanțiilor pentru IMM Invest pentru anul curent, majorat

După realegerea sa din luna mai, Erdoğan – confruntat cu tensiuni economice profunde și cu rezervele valutare puternic epuizate – a permis înăsprirea politicii monetare, după ani întregi de refuz.

Politica ratelor scăzute susținută de Erdoğan a declanșat o criză monetară la sfârșitul anului 2021, lira pierzând 44% din valoare în acel an. În 2022, lira s-a devalorizat cu încă 30%, în ciuda eforturilor băncii centrale de a contracara cererea de valută prin utilizarea rezervelor sale valutare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a turciei
dobanda