Banca Greciei a descoperit cel puțin 30 de nereguli grave la Attica Bank

Banca Greciei a descoperit cel puțin 30 de nereguli grave la Attica Bank
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2016

Banca Greciei a descoperit cel puțin 30 de nereguli grave la Attica Bank, în operațiunile administrative și operaționale, managementul riscului, în sistemele IT și în recapitalizarea instituției financiare, potrivit raportului băncii centrale înaintat Parlamentului de la Atena, relatează Kathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unor surse, Comisia Europeană investighează proveniența a 85 de milioane de euro dintr-o majorare de capital de 681 de milioane de euro efectuată de Attica Bank și ar putea respinge suma respectivă ca subvenție ilegală, întrucât implică participarea unor companii de stat, scrie News.ro.

Companiile respective sunt Athens International Airport (contribuție de 9,9 milioane euro la recapitalizarea Attica), compania de apă EYDAP (20 milioane euro) și fondul TAPILTAT al angajaților din sectorul bancar (55 milioane euro).

Angajații, pensionarii și sindicaliștii care sunt membri ai TAPILTAT au explicat că fondul a participat la majorarea de capital efectuată de Attica doar la solicitarea secretarului de stat în Ministerul Muncii Tasos Petropoulos.

Majorarea de capital a mai inclus 65 de milioane de euro sub formă de împrumuturi din partea Attica către antreprenori, pentru ca aceștia să poată participa. Această metodă a fost folosită și de către alte instituții financiare elene.

Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată CITEȘTE ȘI Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată

Banca Greciei a mai descoperit că Attica a acordat finanțări privilegiate anumitor grupuri de afaceri, într-o perioadă de control al capitalului și în care banca înregistra un declin disproporționat de mare al depozitelor.

Împrumuturile au mers către companii care, potrivit unei analize independente, erau în pragul falimentului.

Date referitoare la perioada sfârșitul anului 2014-martie 2016 au arătat că Attica a acordat împrumuturi de peste 400 de milioane de euro, mai ales unor grupuri de afaceri, în timp ce depozitele au scăzut rapid, cu peste 1,2 miliarde de euro.

Raportul a mai identificat ineficiența board-ului Attica Bank, care a fost înlocuit, probleme și erori în managementul și clasificarea creditelor neperformante, lipsa de coordonare a investițiilor strategice în sistemele informatice și alte nereguli

viewscnt
Afla mai multe despre
banca greciei
attica bank