Banca Națională a Elveției a pierdut 15 miliarde de dolari în trimestrul al doilea

Banca Națională a Elveției a pierdut 15 miliarde de dolari în trimestrul al doilea
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2023

Banca Naționala a Elveției (SNB) a raportat pierderi de 13,20 miliarde de franci (15,14 de miliarde de dolari) în perioada aprilie-iunie 2023, după ce majorările de dobânzi adoptate de alte bănci centrale au redus valoarea portofoliilor sale de obligațiuni, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În trimestrul al doilea, Banca Naționala a Elveției a pierdut 8,08 miliarde de franci de pe urma pozițiilor sale valutare de 742 de miliarde de franci, odată cu scăderea prețurilor obligațiunilor pe măsură ce investitorii s-au temut de noi majorări de dobânzi din partea Rezervei Federale americane, Băncii Centrale Europene și altor bănci centrale. De asemenea, Banca Naționala a Elveției a pierdut 3,14 miliarde de franci de pe urma deținerilor de aur în trimestrul al doilea, după ce prețurile mai mici au redus valoarea celor 1.040 de tone de aur pe care le deține, scrie Agerpres.

Marile bănci au votat pentru limitarea contabilizării emisiilor în vânzările de obligațiuni și acțiuni CITEȘTE ȘI Marile bănci au votat pentru limitarea contabilizării emisiilor în vânzările de obligațiuni și acțiuni

Pierderile de 13,20 miliarde de franci (15,14 de miliarde de dolari) în perioada aprilie-iunie 2023, contrastează cu profitul de 26,9 miliarde de franci din primele trei luni ale anului, ceea ce reduce profitul generat de SNB în prima jumătate a anului până la 13,7 miliarde de franci.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate. În 2022, Banca Naționala a Elveției (SNB) a înregistrat pierderi de 132,5 miliarde de franci (141,54 de miliarde de dolari), cele mai mari din istoria de 115 ani a SNB, după un profit de 26,3 miliarde franci în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
franci