BCR, profit în creștere cu 6,6% la jumătatea anului

BCR, profit în creștere cu 6,6% la jumătatea anului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 31 iul 2023

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 1,11 miliarde de lei în primele șase luni din 2023, în creștere cu 6,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Creditele în sold au rămas aproape pe loc, în condițiile unei inflații de două cifre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”În semestrul 1 din 2023, am finanțat companii care creează mai mult de 224.000 locuri de muncă”, spune Sergiu Manea, președintele executiv al BCR.

Împrumuturi de 5,2 miliarde de lei anunțate de Ministerul Finanțelor penntru luna august CITEȘTE ȘI Împrumuturi de 5,2 miliarde de lei anunțate de Ministerul Finanțelor penntru luna august

Rezultatul operațional al grupului s-a îmbunătățit cu 20,6% până la 1,53 miliarde de lei, pe fondul unor venituri operaționale mai mari, parțial compensate de cheltuieli operaționale mai ridicate.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 29,9% la 1,77 miliarde de lei, pe fondul creșterii afacerilor și a dobânzilor din piața monetară.

Venitul net din comisioane a scăzut ușor cu 0,4% până la circa 450 de milioane de lei.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 5% până la 287 de milioane de lei, ca urmare a unui număr mai mic de tranzacții de schimb valutar.

În ansamblu, venitul operațional a crescut cu 16,9% până la 2,54 miliarde de lei.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu aproape 12% la 1 miliard de lei, ca urmare a creșterii cheltuielilor cu personalul, compensate parțial de contribuția anuală mai mică la fondul de garantare a depozitelor în 2023.

În baza acestor evoluții, raportul cost-venituri s-a îmbunătățit până la 39,7% în S1 2023, față de 41,5% în S1 2022.

CEC Bank a finalizat preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Fondul de Garantare a Creditului Rural CITEȘTE ȘI CEC Bank a finalizat preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Fondul de Garantare a Creditului Rural

Rezultatul net din deprecierea instrumentelor financiare a înregistrat o alocare de provizion de 128 de milioane de lei, comparativ cu o alocare de 209 milioane de lei în S1 2022. Banca menționează că evoluția se datorează în principal înregistrării de provizioane pentru creditele performante, în timp ce eliberările de provizioane determinate de recuperări și însănătoșiri pe ambele segmente retail și corporate au compensat în totalitate nivelul normal de alocări pentru noi credite neperformante.

Rezultatul net de 1,11 miliarde de lei a fost tras în jos de capitolul alte rezultate operaționale, unde s-a trecut de la un venit de peste 184 de milioane de lei la o cheltuială de 93 de milioane de lei.

Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,7% în iunie 2023, în scădere față de 2,8% în decembrie 2022. În același timp, gradul de acoperire cu provizioane al creditelor neperformante s-a situat la nivelul de 182,6% în iunie 2023.

Rata de solvabilitate a BCR (doar banca) în conformitate cu reglementările privind cerințele de capital (CRR), s-a situat la nivelul de 23,4% în mai 2023. De asemenea, rata capitalului de Rang 1+2 a fost de 22,8%.

Creditele și avansurile nete acordate clienților au crescut marginal cu 0,4% până la 55,57 miliarde de lei.

Banca a acordat credite noi pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 3,7 miliarde de lei în S1 2023. Atât stocul de credite ipotecare standard (Casa Mea) acordate în moneda locală, cât și stocul de credite de consum negarantate (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) au crescut cu aproximativ 5% an pe an. În activitatea de creditare corporate, BCR a aprobat credite noi pentru companii în valoare de 5,3 miliarde de lei în S1 2023, dintre care aproximativ 30% sunt destinate investițiilor.

Depozitele de la clienți au crescut cu 4,2% până la 78,74 miliarde de lei.

BCR a emis obligațiuni verzi de 700 de milioane de euro și a acordat finanțări verzi de 40 de milioane de lei clienților corporate.

Banca mai anunță următoarele cifre din evoluția de digital banking la jumătatea anului:
⎯ 2,19 milioane de utilizatori ai ecosistemului digital George (internet banking și mobile banking), dintre care 1,74 milioane sunt utilizatori activi ai aplicației George mobile cu o creștere de 15,5% an pe an.
⎯ 71% din totalul produselor BCR pentru persoane fizice (deschidere de cont curent, credite ipotecare și de consum, cont de economii, depozite, asigurări și produse investiționale) sunt acordate pe flux 100% digital.
⎯ 68% dintre clienții BCR care au activat produsul Capital Plan au aplicat digital, direct din George. Prin Capital Plan clienții au posibilitatea să aloce lunar sume mici, cu o valoarea de minim 100 lei, într-un plan de investiții pe termen mediu și lung.
⎯ 74% din totalul produselor de protecție și asigurare BCR au fost achiziționate pe flux 100% digital, direct din George.
⎯ Peste 50% din totalul rambursărilor anticipate se realizează pe flux 100% digital, direct în George.
⎯ Aproximativ 140.000 de companii sunt înrolate în George pentru afaceri. În S1 2023, peste 60% dintre clienții eligibili și-au deschis relația cu banca prin Digital Onboarding, iar aproape 80% dintre liniile de credit standard pentru clienții microîntreprinderi au fost acordate prin Digital Overdraft.
 

BCR, profit în creștere cu 6,6% la jumătatea anului

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
rezultate bcr
profit bcr