Banca Națională a Elveției cere măsuri pentru prevenirea unei crize de tipul celei de la Credit Suisse

Banca Națională a Elveției cere măsuri pentru prevenirea unei crize de tipul celei de la Credit Suisse
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2023

Banca Națională Elvețiană a declarat că este esențial să se învețe lecții din criza Credit Suisse care a dus la căderea băncii și salvarea forțată a acesteia de către rivala UBS și că ia în considerare măsuri care ar preveni astfel de evenimente pe viitor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Aceste măsuri trebuie să întărească reziliența băncilor, pentru a preveni pierderea încrederii ori de câte ori este posibil și pentru a asigura o gamă largă de opțiuni eficiente de stabilizare, redresare sau lichidare a unei bănci de importanță sistemică în cazul unei crize”, a declarat banca centrală în raportul său privind stabilitatea financiară din 2023, scrie News.ro.

Avocații care și-au scris pledoaria cu ChatGPT au fost amendați CITEȘTE ȘI Avocații care și-au scris pledoaria cu ChatGPT au fost amendați

Printre măsuri, BNS a cerut ca băncilor să li se solicite pe viitor să pregătească o cantitate minimă de active care ar putea fi gajate pentru băncile centrale, un pas menit să ajute băncile să acceseze lichidități de urgență în cazul în care clienții îngrijorați ar retrage rapid numerar.

Cea mai mare bancă din Elveția a crescut recent și mai mult, în urma salvării Credit Suisse într-o preluare concepută de autoritățile elvețiene în martie și oficializată de UBS pe 12 iunie.

Politicienii și economiștii și-au exprimat îngrijorarea dacă Elveția poate supraveghea eficient o bancă care are acum un bilanț de 1.600 miliarde de dolari și 120.000 de angajați în întreaga lume și riscurile asociate cu aceasta.

BNS a declarat că nu este încă în măsură să judece cât de rezistentă va fi noua bancă rezultată în urma fuziunii.

Datele disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru o evaluare cuprinzătoare a rezistenței băncii combinate într-o astfel de analiză prospectivă”, se arată în raport.

Totuși, trebuie învățate lecții ”având în vedere importanța sistemică mai mare a băncii combinate și riscurile asociate pentru Elveția”, a spus BNS.

Banca centrală a spus că, totuși, au urmat trei observații cheie din criză, inclusiv că respectarea cerințelor de capital este necesară, dar nu suficientă pentru a asigura încrederea într-o bancă.

PROFIT NEWS TV - Maratonul Made in Romania CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - Maratonul Made in Romania

Instrumentele de capital concepute pentru a absorbi pierderile anticipate nu au fost eficiente, a spus BNS.

”Instrumentele de capital AT1 au absorbit pierderi deoarece punctul de neviabilitate era iminent și intervenția statului a devenit necesară”, se arată în raport.

Banca centrală a mai spus că amploarea și ritmul ieșirilor de depozite la Credit Suisse care au rezultat din pierderea încrederii au fost fără precedent și mai severe decât se presupunea în conformitate cu reglementările privind lichiditățile.

Într-o declarație publicată în ziua în care s-a încheiat oficial cea mai mare tranzacție bancară de la criza financiară din 2008, autoritatea de reglementare elvețiană, FINMA, a afirmat că unul dintre cele mai presante obiective pentru noua bancă fuzionată este reducerea rapidă a riscului fostei bănci de investiții Credit Suisse, dar și-a exprimat încrederea că acest lucru poate fi realizat.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
credit suisse