Bănci

Băncile și clienții din Polonia așteaptă astăzi o soluție de miliarde de euro a Curții de Justiție a UE în privința creditelor în franci elvețieni. Ce efecte poate avea în România

Băncile și clienții din Polonia așteaptă astăzi o soluție de miliarde de euro a Curții de Justiție a UE în privința creditelor în franci elvețieni. Ce efecte poate avea în România

3 oct 2019

Au trecut mai bine de 10 ani de la momentul de apogeu al creditelor în franci elvețieni în Europa Centrală și de Est și litigiile încă nu s-au terminat. Polonia așteaptă astăzi decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene ce ar putea duce la conversia împrumuturilor în valută la cursul de la data acordării, cu circa jumătate mai mic față de nivelul curent.

 • Lucian Croitoru contestă afirmațiile făcute de Dragoș Anastasiu că el și "toată BNR" ar susține impozitarea progresivă: "Dimpotrivă, ar încetini creșterea salariilor în sectorul privat. Nu ne dorim asta!"
  Lucian Croitoru contestă afirmațiile făcute de Dragoș Anastasiu că el și "toată BNR" ar susține impozitarea progresivă: "Dimpotrivă, ar încetini creșterea salariilor în sectorul privat. Nu ne dorim asta!"
  2 oct 2019

  Afirmațiile făcute de președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, în fața oamenilor de afaceri germani, sunt contestate de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, vizat și el personal de acestea. Astfel, susținerea pe care “toată lumea la BNR” ar avea-o pentru renunțarea la cota unică și introducerea impozitării progresive nu este reală. Anastasiu a arătat că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020, inițial va disponibiliza 400.000 de bugetari și ulterior va elimina cota unică de impozitare și va adopta impozitarea progresivă, măsură despre care a pretins că s-ar bucura de susținerea băncii centrale.

 • Euro a scăzut
  Euro a scăzut
  2 oct 2019

  Banca Națională a României (BNR) a anunțat, miercuri, un curs de referință de 4,7499 lei/euro, în scădere cu 0,03% față de valoarea atinsă marți.

 • Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut
  Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut
  2 oct 2019

  Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut miercuri la 3,08%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

 • Comeback: Polonezul Ludwik Sobolewski, cel care a condus bursele din Varșovia și București, revine în România, cu o platformă de crowdfunding
  Comeback: Polonezul Ludwik Sobolewski, cel care a condus bursele din Varșovia și București, revine în România, cu o platformă de crowdfunding
  2 oct 2019

  Ludwik Sobolewski, cel care a condus cele mai dinamice burse din regiune, de la Varșovia și București, și care la începutul anului trecut a lansat un proiect de relații internaționale, se pregătește să intre în România cu platforma de crowdfunding Beesfund, cea mai mare platformă poloneză de acest tip, care utilizează și sistemul blockchain.

 • Dolarul american, la cel mai ridicat nivel din mai 2017
  Dolarul american, la cel mai ridicat nivel din mai 2017
  1 oct 2019

  Dolarul american a urcat marți la cel mai mare nivel al ultimelor apropximativ 29 de luni față de un coș de monede importante, în contextul în care un val de date negative la nivel global pune într-o lumină destul de bună, prin contrast, economia americană.

 • Undă verde pentru noul proiect al senatorului Zamfir privind leasing-ul: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul
  Undă verde pentru noul proiect al senatorului Zamfir privind leasing-ul: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul
  1 oct 2019

  Comisia economică, industrii și servicii a Senatului a întocmit, marți, raport favorabil noului proiect al senatorului Daniel Zamfir, prin care este permis consumatorilor datornici să își vândă bunul luat în leasing deși nu sunt proprietari, cu scopul stingerii creditului. După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un proiect depus anterior de senatorul ALDE, care este chiar președintele comisiei de specialitate, acesta a depus din nou la Parlament proiectul de lege care reglementează leasing-ul, dar a renunțat la prevederile care elimină caracterul de titlu executoriu al contractelor în cazul persoanelor fizice, precum și la limitarea penalităților în cazul rezilierii contractului de leasing.

 • Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut
  Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut
  1 oct 2019

  Banca Națională a României (BNR) a anunțat că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 30 septembrie, de 35,423 miliarde euro, cu 196 milioane euro mai mici decât în 31 august.

 • Euro a urcat spre 4,76 lei, la cel mai mare valoare din ultimele 4 luni. Dolarul american a atins un nivel record
  Euro a urcat spre 4,76 lei, la cel mai mare valoare din ultimele 4 luni. Dolarul american a atins un nivel record
  1 oct 2019

  Banca Națională a României (BNR) a anunțat, marți, un curs de referință de 4,7512 lei/euro, în creștere ușoară față de valoarea atinsă luni. Totodată, dolarul american a depășit pragul de 4,36 lei și a atins un nivel record, potrivit datelor afișate de BNR.

 • Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat
  Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat
  1 oct 2019

  Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat marți la 3,09%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).