Bănci

Subscrierile Eximasig au avansat cu aproape 50%

Subscrierile Eximasig au avansat cu aproape 50%

4 oct 2019

Eximasig, companie controlată indirect de stat, a subscris în primul semestru prime de asigurare de 7,7 milioane de lei, în urcare 45,7% față de iunie 2018, pe fondul de majorării numărului de clienți și, implicit, de polițe încheiate, conform unui document al asigurătorului.

 • Primele concluzii după decizia CJUE în cazul creditelor în franci elvețieni din Polonia: Nu e așa rău pentru bănci
  Primele concluzii după decizia CJUE în cazul creditelor în franci elvețieni din Polonia: Nu e așa rău pentru bănci
  4 oct 2019

  Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) deschide calea rambursării creditelor indexate în franci elvețieni la cursul de la data contractării de către consumatorii polonezi. Însă Curtea din Luxemburg sugerează că aceste contracte nu vor putea fi păstrate în funcție, mai ales cu dobânzile mai mici aferente francilor elvețieni, și vor trebui închise. Problema pentru consumatori este că ar putea avea nevoie de bani cash mulți pentru a da deprecierea zlotului înapoi.

 • EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți
  EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți
  4 oct 2019

  Sute de mii de clienți ai băncilor pentru locuințe, care au încasat în trecut primele de stat ce trebuie restituite la buget, vor fi obligați să înapoieze cel puțin o parte din sume, după decizia Înaltei Curți din iulie. Aceasta, deoarece băncile, care au fost doar fidejusori pentru Ministerul Dezvoltării în alocarea ajutorului de stat stabilit de instanță ca fiind plătit nelegal, vor recupera de la ei banii înapoiați statului. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat însă pentru Profit.ro că Executivul îi va exonera de la plată prin OUG, proiectul fiind deja redactat pentru a fi aprobat de Guvern. Bineînțeles, dacă acesta va mai exista după moțiunea de cenzură.

 • BEI triplează sprijinul pentru economia românească
  BEI triplează sprijinul pentru economia românească
  3 oct 2019

  Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Andrew McDowell, a declarat joi, la București, că instituția își triplează sprijinul pentru întreprinderile românești, de la 500 milioane euro până la 1,38 miliarde euro.

 • Isărescu: Trebuie să oprim deteriorarea contului curent. E nevoie de ajustări pe partea fiscală
  Isărescu: Trebuie să oprim deteriorarea contului curent. E nevoie de ajustări pe partea fiscală
  3 oct 2019

  Guvernatorul Mugur Isărescu spune că nu se așteaptă ca într-un an electoral să existe ajustări importante ale politicii fiscale, dar că acestea sunt necesare pentru ajustarea dezechilibrului extern, în condițiile în care echilibrarea nu se poate face doar printr-o depreciere a monedei naționale.

 • Isărescu: Nu orice derapaj fiscal poate să fie combătut de o politică monetară întărită
  Isărescu: Nu orice derapaj fiscal poate să fie combătut de o politică monetară întărită
  3 oct 2019

  Banca Națională a României (BNR) și-a întărit politica monetară prin decizia de a mențina dobânda la 2,50%, în contextul în care marile bănci centrale au anunțat politici de reducere a dobânzilor, a spus, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a avertizat, însă, că nu orice derapaj fiscal poate să fie combătut de o politică monetară întărită.

 • ULTIMA ORĂ CJUE: Contractele bancare indexate în franci elvețieni pot fi anulate
  ULTIMA ORĂ CJUE: Contractele bancare indexate în franci elvețieni pot fi anulate
  3 oct 2019

  Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că instanțele poloneze nu pot completa contractele de credit indexate în franci elvețieni, în cazul în care declară clauzele valutare ca fiind abuzive. Totodată, Curtea mai arată că instanțele pot invalida aceste contracte, după eliminarea clauzelor de indexare.

 • Euro a coborât
  Euro a coborât
  3 oct 2019

  Banca Națională a României (BNR) a anunțat, joi, un curs de referință de 4,7483 lei/euro, în scădere cu 0,03% față de valoarea atinsă miercuri.

 • BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,50%, pentru a 10-a oară consecutiv
  BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,50%, pentru a 10-a oară consecutiv
  3 oct 2019

  Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a anunțat, joi, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. Aceasta este a 10-a oară consecutiv când BNR decide păstrarea ratei dobânzii la acest nivel.

 • Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut
  Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut
  3 oct 2019

  Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut joi la 3,07%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).