Banca Mondială reduce prognoza de creștere pentru China în 2024

Banca Mondială reduce prognoza de creștere pentru China în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2023

Banca Mondială și-a menținut prognoza de creștere pentru China în 2023 la 5,1%, în linie cu estimarea sa anterioară din aprilie, dar a redus prognoza pentru 2024 la 4,4% de la 4,8%, citând slăbiciunea continuă din sectorul imobiliar, transmite agenția Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pentru Asia de Est și Pacific, inclusiv China, Banca și-a redus ușor prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2023 la 5,0%, de la estimarea sa anterioară de 5,1%, a precizat Banca Mondială în raportul său semestrial privind regiunea, scrie G4Media.ro

Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare CITEȘTE ȘI Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Pentru 2024, banca a redus perspectiva de creștere a regiunii la 4,5%, de la 4,8%, sub presiunea unor factori externi, printre care o economie globală slabă, rate ridicate ale dobânzilor și creșterea protecționismului.

„Aproape 3.000 de noi restricții au fost impuse comerțului mondial în 2022, de trei ori mai multe decât în 2019”, a subliniat Banca Mondială.

În cazul Chinei, revenirea de după redeschiderea post-pandemică s-a estompat, iar datoriile ridicate și slăbiciunea sectorului său imobiliar apasă asupra creșterii, a precizat Banca Mondială în raport.

După luni de indicatori de activitate dezastruoși, cea de-a doua mare economie a lumii a început să dea semne de stabilizare.

Activitatea fabricilor din China a crescut în septembrie pentru prima dată în ultimele șase luni, potrivit unui sondaj oficial.

Postul Profit News TV, în TOP 5 la nivel național al celor mai citate surse de televiziune CITEȘTE ȘI Postul Profit News TV, în TOP 5 la nivel național al celor mai citate surse de televiziune

Primele semne de îmbunătățire apăruseră în august, cu o accelerare a creșterii producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul, în timp ce scăderile exporturilor și importurilor s-au atenuat, ca și presiunile deflaționiste. Profiturile industriale au crescut în mod neașteptat cu 17,2% în august, după o scădere de 6,7% în iulie.

Analiștii consideră că va fi nevoie de mai mult sprijin din partea statului pentru ca economia chineză să atingă obiectivul guvernamental de creștere de aproximativ 5% în acest an.

Reforme structurale mai puternice, inclusiv liberalizarea sistemului de permise de ședere „hukou”, rețele de siguranță socială mai puternice și o mai mare predictibilitate a reglementărilor ar putea contribui la stimularea consumului și a investițiilor, creând baza unei creșteri durabile, a declarat Banca Mondială.

Guvernul chinez este divizat în ceea ce privește modul în care să sprijine economia.

Tabăra pro-reformă solicită o accelerare a reformelor structurale, inclusiv relaxarea sistemului hukou pentru a stimula consumul și a elimina anumite bariere la intrarea pe piață pentru companiile private.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
china