Bănci europene mari continuă să își înregistreze profiturile în paradisuri fiscale. 238.000 de euro pe angajat

Bănci europene mari continuă să își înregistreze profiturile în paradisuri fiscale. 238.000 de euro pe angajat
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2021

Principalele bănci din Europa continuă să utilizeze paradisurile fiscale pentru a contabiliza o mare parte din profiturile lor, o tendință care nu s-a schimbat după 2014 în pofida faptului că au devenit obligatorii raportările pentru fiecare țară în parte, arată un raport publicat de EU Tax Observatory.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acestui institut de cercetare independent, care este cofinanțat de Comisia Europeană, datele publicate de 36 de mari bănci europene în perioada 2014-2020 arată că au înregistrat în fiecare an profituri totale în valoare de 20 de miliarde de euro, adică 14% din profiturile lor totale, în 17 teritorii cu o fiscalitate deosebit de favorabilă, chiar dacă au foarte puțini angajați acolo, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ ANPC a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru că nu a pus în aplicare o decizie a instanței. Circa 14.000 de clienți ar fi fost afectați de practica comercială declarată incorectă de mai multe instanțe. Reacția băncii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANPC a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru că nu a pus în aplicare o decizie a instanței. Circa 14.000 de clienți ar fi fost afectați de practica comercială declarată incorectă de mai multe instanțe. Reacția băncii

Raportul arată că profiturile contabilizate de bănci în paradisurile fiscale se ridică la 238.000 de euro pe angajat, comparativ cu 65.000 de euro pe angajat în alte țări. "Asta sugerează că profiturile înregistrate paradisuri fiscale sunt în principal transferate din țările unde are loc producția serviciilor", estimează experții EU Tax Observatory.

Printre marile bănci identificate de autorii raportului se numără în special grupul britanic HSBC, care este un adevărat campion când vine vorba de aceste practici. Peste 62% din profiturile sale înainte de impozitare au fost contabilizate în paradisuri fiscale între 2018 și 2020, față de 49,8% pentru grupul italian Monte dei Paschi (BMPS) care se situează pe poziția a doua. Banca britanică Standard Chartered (29,8%) completează podiumul. Grupurile germane Deutsche Bank și NordLB se situează pe locurile patru și cinci.

Sorin Cîmpeanu: În a doua parte a lunii octombrie am putea ajunge la o incidență de 6 la mie la București CITEȘTE ȘI Sorin Cîmpeanu: În a doua parte a lunii octombrie am putea ajunge la o incidență de 6 la mie la București

În rândul băncilor franceze, Société Générale este cea mai expusă, cu 13,8% din profituri contabilizate în paradisuri fiscale, urmată de Crédit Agricole (11,5%) și BNP Paribas (6,9%). Însă cele trei bănci franceze și-au redus activitatea în paradisurile fiscale comparativ cu perioada 2014-2016, susține EU Tax Observatory.

Paradisurile fiscale au devenit un subiect fierbinte în condițiile în care guvernele în criză de venituri și care trebuie să acopere găurile provocate în economie de pandemia de COVID-19 încearcă să cadă de acord asupra unui impozit minim pe companii valabil la nivel global. "Ințiative mai ambițioase, precum un impozit minim pe companii de 25%, ar putea fi necesare pentru a reduce utilizarea paradisurilor fiscale de către sectorul bancar", subliniază raportul EU Tax Observatory.

Experții acestui institut au calculat că un impozit minim de 15% pe bănci ar permite țărilor europene să genereze venituri suplimentare cuprinse între trei și cinci miliarde de euro, o cifră care s-ar tripla pentru a ajunge undeva între 10 și 13 miliarde euro cu o rată de impozitare de 25%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
paradisuri fiscale