Băncile din zona euro ar putea avea în curând dificultăți dacă actuala criză se va agrava

Băncile din zona euro ar putea avea în curând dificultăți dacă actuala criză se va agrava
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2020

Băncile din zona euro ar putea avea în curând dificultăți dacă actuala criză se va agrava și va eroda capitalul acestora, a afirmat italianul Andrea Enria, președintele cosiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu acordat CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sistemul financar a evitat deocamdată declinul economic provocat de noul coronavirus, reprezentanți ai mediului academic și ai guvernelor argumentând că, spre deosebire de criza financiară globală, băncile sunt o parte a soluției pentru actualul șoc, scrie News.ro.

”Sectorul bancar (din zona euro) se află pe o poziție foarte puternică pentru a rezista acestui șoc fără precedent”,  spus Enria.

OMV vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru a finanța achiziționarea participației suplimentare din Borealis CITEȘTE ȘI OMV vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru a finanța achiziționarea participației suplimentare din Borealis

Acesta a avertizat însă că, dacă criza se va înrăutăți, atunci unele bănci ”vor avea dificultăți în menținerea complianțelor lor față de cerințele referitoare la capitalul minim”.

Enria a făcut declarațiile la puțin timp după ce BCE a publicat o evaluare a 86 de bănci din zona euro, potrivit căreia acestea pot face față provocărilor implicate de pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, dacă criza economică va persista, scăderea capitalului bancar ar putea deveni ”materială”.

Băncile au fost supuse la două scenarii de stres: unul bazat pe estimarea de bază a băncii centrale, privind o contracție a PIB-ului regiunii de 8,7% în 2020, și o situație mai gravă, în care a fost prognozat un declin al PIB de 12,6% în 2020.

În cadrul primului scenariu, raportul Tier 1 (între capital și activele ponderate în funcție de risc), care este o măsură a solvabilității unei bănci, a scăzut cu 1,9 puncte procentuale.

În scenariul al doilea, raportul a coborât cu 5,7%.

”În acest scenariu, mai multe bănci ar avea nevoie să ia măsuri pentru a menține complianța privind nivelul capitalului minim obligatoriu, dar deficitul general ar fi ținut sub control”, a afirmat BCE într-un comunicat.

Băncile din zona euro sunt deseori evaluate în funcție de poziția geografică, cele din sudul continentului fiind considerate ca fiind expuse unui risc mai mare față de cele din state nordice, cu un nivel mai scăzut al îndatorării.

Enria a spus la CNBC că testele efectuate ”nu s-au concentrat pe anumite bănci sau anumite țări”.

”Particularitatea acestei crize este că uneori concentrarea pe expunerea la anumite sectoare economice, de exemplu, este mai importantă comparativ cu alți factori”, a arătat oficialul BCE.

Într-un comunicat separat publicat marți, BCE a cerut băncilor europene să nu plătească dividende și să nu răscumpere acțiuni până în ianuarie 2021.

Banca centrală a mai cerut ”o moderație extremă” în privința remunerațiilor. Aceste măsuri au rolul să permită băncilor să îi mențină capitalul oarecum stabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
banci
andrea enria