BCE păstrează dobânda cheie la 0,05%, în linie cu estimările analiștilor

BCE păstrează dobânda cheie la 0,05%, în linie cu estimările analiștilor
scris 21 ian 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%, în linie cu așteptările analiștilor. Nivelul dobânzii cheie este neschimbat din septembrie 2014.

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au rămas nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,3% și, respectiv, -0,3%, se arată într-un comunicat al BCE.

Majoritatea analiștilor estimează că președintele băncii, Mario Draghi, va transmite, în cadrul conferinței de presă programate pentru ora 15:30,  un semnal de alarmă asupra riscurilor privind creșterea economică și inflația din zona euro, precum și disponibilitatea BCE de a lua noi măsuri de stimulare, în vederea ghidării inflației anuale spre ținta de puțin sub 2%.

Inflația anuală din zona euro a stagnat la 0,2% în decembrie. Rata inflației se află de trei ani sub ținta pe termen mediu a BCE, de aproape 2%, iar obiectivul rămâne în continuarea departe de a fi atins, în pofida măsurilor adoptate în ultimul an de instituția bancară.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
politica monetara
mario draghi